När Sirius mosade Västerås

Sirius och Västerås hade mosat allt motstånd. Det var den 8 december 1991 och nu skulle lagen mötas i en seriefinal på Studenternas.

14 december 2014 21:06

Sirius hade fem raka segrar och 26–12 i målskillnad. Västerås hade också fem raka segrar, men bättre målskillnad – 31–11.

Det var upplagt för en rafflande match. Publiken strömmade till i stora skaror.

I Sirius spelade Sergej Lomanov, på den tiden världens bäste bandyspelare. När nummer sju tog bollen på egen planhalva och satte fart så gick det ett sus genom publikhavet. Men just den här söndagen var även motståndet av Lomanovs klass.

Där fanns försvarsklippan Stefan ”Lillis” Jonsson, bröderna Ola och Hans Johansson och Göran Rosendahl. Västerås SK var ett mäktigt lag på alla sätt.

När lamporna hade slocknat över Studenternas och publiken (4 110) gått hem så hade Sirius ryckt ifrån i toppen av tabellen. Det blev 9–2 till Sirius i denna smått osannolika match. När Sergej Lomanov snodde bollen av ”Lillis” Jonsson och åkte igenom och gjorde ytterligare ett mål så trodde hemmapubliken knappt sina ögon.

I Sirius började man drömma om SM-final på Studenternas.

Efter åtta omgångar hade Sirius lika många segrar och toppade tabellen med en målskillnad på

49–19. Men någon SM-final blev det inte. I stället åkte laget ut mot Sandviken i en kvartsfinalserie som gick till fem matcher. Det blev 6–5 efter sudden death i den femte matchen på Jernvallen trots att Sergej Lomanov gjorde allt som stod i hans makt.

Sandviken fick därmed en skön revansch på Sirius. Bara några månader tidigare hade nämligen Sirius vunnit World Cup-finalen mot Sandviken med 7–0.

Ett par säsonger senare, på vårvintern 1994, gick Sirius till semifinal där man fick stryk i två raka matcher mot Vetlanda. Sedan började kräftgången med flera säsonger i division I. Någon säsong var VP Uppsalas bässta baandylag.

Det var först 2009 som nästa slutspelsfest nådde Uppsala, då under Magnus Berglunds ledning. Men det är en annan historia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh