När eliten gästade Vallonloppet

Det fanns en tid då snön oftast låg djup och världsstjärnorna kom till Uppland.

8 oktober 2014 11:10

Publiken stod bara ett par meter från skidåkarna och klappade händerna. I ljuset från svaga lampor fastskruvade på stolpar med 50 meters mellanrum kunde man skönja sådana som Gunnar ”Hulån” Larsson, Odd Martinsen och Gjermund Eggen.

Vallonloppet i Österbybruk var en sådan tävling.

Som liten såg jag många Vallonlopp och jag tror att det var där som mitt skidintresse väcktes. När jag lärde mig åka skidor i slutet av 60-talet skulle man åka som Grönningen – typ …

Den svart-vita bilden här till höger är från Vallonloppet 23 januari 1968. Ragnar ”Föllinge” Persson stakar fram i närheten av skidstugan bakom Kolvägen, på nästan exakt samma ställe där det i dag byggs villor utmed den nya Mineralvägen.

Det här året, 1968, hade Föllinge-Persson nyligen fyllt 30 år. Han var flerfaldig svensk mästare och han är en av 13 svenskar som har vunnit Holmenkollens femmil. Samma år som Föllinge-Persson vann i Kollen (1963) tog han också dubbla SM-guld, ett av dem delat med Assar Rönnlund. I vintras vann ju Daniel Rickardsson den prestigefyllda femmilen norr om Oslo.

–Att ta bilder på skidtävlingar i elljus var inte det enklaste.

Det var ett helv…, säger Sven-Olof Ahlgren, fotograf på UNT som började jobba som frilansfotograf 1980 och som har bevakat en del skidtävlingar i ”mörker.”

–Allt var sämre med det analoga jämfört med hur det är i dag. Filmen (de svart-vita Tri-x) kunde inte alls erbjuda de möjligheter som det digitala kan, säger Sven-Olof Ahlgren.

Tyvärr får vi sällan, eller aldrig, se de svenska världsåkarna tävla här hemma längre. Numera ska det vara stora stadionanläggningar och tjocka sedelbuntar. Så vi lär aldrig få se Petter Northug i ett spår runt Österbybruk.

I backspegeln

Håkan LundhUNT-reporter sedan 1978

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh