När Björn Borg kom till Uppsala

11 november 2014 14:32

Det var den 10 december 1975. Gränbyfältet låg öde. Bara några åkrar och gräsytor förutom den nya röda plåtladan som hade byggts för ishockey ett år tidigare.

Nu sattes spaden i jorden ett par hundra meter från Gränbyhallen.

Upsala Tennisklubbs dröm om en egen arena för matcher och träning hade levt länge. UTK-hallen skulle byggas – en modern anläggning för tennis, men även för squash och badminton.

UTK:s ordförande Åke Eriksson var förstås på plats, men huvudpersonen var någon helt annat.

Iförd en tidsenlig lång päls anlände Björn Borg till Uppsala. Det första spadtaget skulle tas. Björn Borg greppade ”spaden” i form av en tennisracket, tittade upp på UNT-fotografen Dick Pettersson och tog det första spadtaget till det som skulle bli UTK-hallen.

Rikspressen var på plats. När Björn Borg gjorde ett offentligt framträdande var det en stor händelse över hela landet och i Uppsala var det förstås megastort att Borg, som året innan vunnit Franska öppna mästerskapen, skulle ta första spadtaget för UTK-hallen.

Ett tunt snötäcke prydde Gränbyfältet. Ett 20-tal personer följde Borgs spadtag, bland andra Davis Cup-kaptenen Lennart Bergelin och spelaren Ove Bengtsson samt potentater från Uppsala kommun.

UTK:s ordförande på den här tiden var Åke Eriksson, som givetvis var mäkta stolt över att den nya tennishallen skulle byggas och att Björn Borg var mannen som skulle ta det första spadtaget.

Nio dagar senare spelade Björn Borg huvudrollen i Kungliga tennishallen i Stockholm när Sverige vann sin första Davis Cup-titel i historien. Borg vann båda sina singlar och dubbeln tillsammans med Ove Bengtsson. Sedan kom också de fantastiska triumferna i Wimbledon, men det är en annan historia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh