Den osannolika hockeymatchen

Gränbyhallen, eller Metallåtervinning Arena som den heter numera, fyller 40 år i år. Den märk­ligaste matchen som har spelats under alla de här åren utspelades i januari 1981.

24 oktober 2014 15:49

Allt var osannolikt. Ingenting liknande har inträffat sedan dess.

Almtuna spelade i division I östra på den tiden, en serie som gick under epitetet lilla elitserien.

Almtuna slogs med Bofors och Nacka om en playoffplats till elitserien. Det var tätt i tabellen och alla poäng var superviktiga.

I början av 1981 kom Nacka till Uppsala. Streckmatch. När lagen möttes tidigare på säsongen vann Almtuna med 2–1. Den första matchen i Nacka slutade 5–1 till hemmalaget.

Nu var dags för det tredje mötet. Nedsläpp vid 19.00. Hyggligt med folk i hallen – det var ju en viktig streckmatch mellan två topplag.

Ett par timmar senare är matchen slut och det osannolika har inträffat. På resultattavlan, som satt i taket mitt i hallen, lyste siffrorna 15–1. Toppmötet slutade 15–1 till Almtuna. Om något sådant hänt 2014 så hade många pratat om läggmatch, men då, 1981, gick det inte att tippa på några matcher i hockeyettan.

Nacka, eller NSA 76 som laget egentligen hette, repade sig och missade playoff på målskillnad mot Bofors. NSA 76 hade 23 plusmål och Bofors 28. Tänk om Nacka förlorat med ”bara” 9–1 i matchen mot Almtuna.

Almtuna hade ett fantastiskt lag på den här tiden. Jag vill påstå att det är en av de bästa trupperna någonsin. Janne Claesson var den ledande spelaren. Han blev trea poängligan efter Örebroduon Martin Karlsson och Hardy Nilsson, men klart före ”Krobbe” Lundberg.

Noterbart är resultaten mot miljonsatsande Örebro: 5–6 och 7–7 i Gränbyhallen och 8–8 och 4–7 på Vinterstadion i Örebro. Almtuna hade poängövertag även mot Hammarby, som i kvalet var en ynka poäng från en elitserieplats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh