Hon talar samma språk som hästarna

Kan man prata med hästar? Ja, kanske. Inte genom samtal förstås, i alla fall inte på det sätt som vi människor är vana vid, men det finns många andra sätt att uttrycka sig på.

Ögonkontakt. Lena Rosqvist med en av sina älskade hästar, Alex. Rosqvist, som är equiterapeut, behandlar uppåt 1 000 hästar om året med bland annat akupunktur.

Ögonkontakt. Lena Rosqvist med en av sina älskade hästar, Alex. Rosqvist, som är equiterapeut, behandlar uppåt 1 000 hästar om året med bland annat akupunktur.

Foto: Håkan Lundh

Ridsport2019-05-23 08:00

Fråga Lena Rosqvist. Är det någon som kan hästarnas språk så är det hon.

Drar man en linje mellan Heby och Västerås och stannar ungefär på mitten så kommer man till en gård i Västmanland – inte långt från Uppland – som heter Labacken. Där bor Lena Rosqvist.

En equiterapeut – eller förenklat: hästterapeut – som har åtskilliga år i branschen.

Akupunktur, kiropraktik, massage och stretching. För hästar.

Först och främst: Lena Rosqvist är inte veterinär – hon jobbar med friska hästar.

Akupunktur ... Hokus pukus, skulle nog en del säga. Ruffel och båg om man vill vara elak. Hästen kan ju inte – till skillnad från människan – berätta var det gör ont, var spänningen sitter och framförallt inte ha synpunkter om förebyggande åtgärder.

Lena Rosqvist var också skeptisk – för 30 år sedan …

– Då hade jag problem med mina hästar trots att jag hade gjort allt – trodde jag. Det var alla möjliga undersökningar, säger Rosqvist och nämner bland annat problem med gaffelbandet (senskada) på en av hästarna.

Det var då som Rosqvist fick kontakt med en equiterapeut.

– Jag var jätteskeptisk i början …

Lite hokus pokus alltså?

– Ja, precis, säger Rosqvist, som vann dressyr-DM för Heby Ryttarförening under 2018.

Men tveksamheten förbyttes snabbt. Resultaten av behandlingen var slående, så övertygande att Lena Rosqvist bestämde sig direkt: Det här vill jag jobba med.

Hon kom in på en equiterapeututbildning på Strömsholm 1997 och är nu ett känt namn inom de här kretsarna med kunder över stora delar av Sverige och även i Sydeuropa, inte minst hästtokiga Malta. (”Där kan man se hästar kika ut från tredje våningen!”)

Men det är hästintresset som är det primära för Lena Rosqvist. Att hjälpa de älskade djuren att må bättre.

– Det är mitt drömjobb, så är det ju.

Lena Rosqvist gick en treårig utbildning med inriktning på akupunktur – på människor! Det hela avslutades med en fem veckors examen i Kina.

Hästar kan vara lika sköra som vi människor.

Det räcker att ryttaren sitter lite snett på hästen – helt omedvetet – så kan det bli belastningsskador som kan ge upphov till smärta. Det kan vara travhästar, hopphästar eller dressyrhästar. Eller helt vanliga ridhästar i familjen.

Förtvivlade hästägare som märker att allt inte är som vanligt.

Lena Rosqvist har lärt sig att läsa av hästarna – mer eller mindre. Hästar kan inte bara buntas ihop i grupp, det är individer, precis som människor.

– Med åren har jag fått en fingertoppskänsla. Bara genom att titta på hästen kan jag se mycket. Man tittar på rörligheten och letar efter ömma punkter.

Hästarnas hälsa är bättre idag än vad den var tidigare enligt Rosqvist.

– Jag tycker personligen att problemen har minskat eftersom medvetenheten har ökat. Förut sökte man hjälp när hästen blivit halt, men då var det oftast för sent.

Det är tydligt att Lena Rosqvist älskar hästar. Hon ser ”arbete” överallt.

Hästar i en hage under en helt vanlig – icke jobbrelaterad – bilresa är för Rosqvist något helt annat än bara just ”hästar i en hage.” Hon kollar lite extra på hästarna. Eller mycket extra.

– Jo, men så är det så klart … Jag sade till en kompis nyligen, att snart så börjar jag gnägga också!

Men fortfarande är det en del hästägare som är skeptiska till akupunktur och Lena Rosqvists sätt att behandla djuren. Det verkar inte spela någon roll att resultatet av behandlingen oftast är lyckosam.

– Det är framförallt äldre personer som kan vara lite tveksamma.

Tidigare i artikeln berättade Lena Rosqvist hur hon närmar sig en häst och hur hon letar efter ömma punkter. En fingertoppskänsla. Men givetvis pratar hon också med hästarna, men något barnspråk handlar det inte om under yrkesutövningen.

Inget ”lilla gubben …,” inget ”vad söt du är då …”

– Sådant språk fungerar inte. Oftast är det hästägaren som står intill och pratar barnspråk, som ”lille gubben, det är inget farligt.” Hästen verkar undra varför husse eller matte pratar så konstigt och det kan få motsatt effekt på hästen.

Ibland har Rosqvist bett hästägaren att lämna stallet.

– Man ska vara som vanligt. Gäspa lite, gläfsa litegrann och sådant som ger en lugnande effekt.

Vissa hästar är så reaktiva/spända att man väljer att avstå vissa behandlingsmetoder, som att arbeta från kiropraktorpallen om det är hög risk att hästen knuffar eller sparkar.

Det har hänt att Rosqvist tvingats avbryta en behandling (väldigt sällan dock) och en gång gick det snett – riktigt snett.

– Då hade jag dödsångest. Det var ett par år sedan och jag skulle behandla en häst som var superreaktiv. Jag stod på en hög pall när hästen sparkade till och jag föll av och blev liggande. Hästen fick panik och stampade.

Som tur var klarade sig Rosqvist utan några bestående skador.

– Jag hade dödsångest och kunde inte jobba på ett tag. Men jag skyller inte på hästen.

Lena Rosqvist behandlar uppåt 1 000 hästar om året. Bland annat tävlingshästar i Gunilla Byströms (Enköping) och Sandra Dahlins (Heby) stall.

Artikelserie

Nedslag i UNT och i EP

Torsdag 9 maj:

Uppsala kommuns utredning.

Torsdag 16 maj:

Möt nye ordföranden i Upplands ridsportförbund.

Torsdag 23 maj:

Teraputen med känsla för hästar.

Fotnot: Läs alla artiklar på unt.se/sport

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!