Hon jagar medalj på hemmaplan

Hon är regerande mästarinna i mångkamp utomhus. Nu ska Lovisa Östervall fajtas om medaljerna även inomhus – på hemmaplan. ”Jag tänker bara på att köra mitt race”, säger UIF:aren inför söndagens tävling i Uppsala.

30 januari 2019 08:00

Mångkamps-SM i IFU Arena blir faktiskt Lovisa Östervalls sista tävling under en kort tävlingssäsong inomhus. Sedan väntar en ny grundträningsperiod. Fokuset ligger helt enkelt att vara så bra som möjligt och komma så bra förberedd hon bara kan inför utomhussäsongen.

– Den här (inomhus)säsongen blir lite speciell för mig. Jag kör mångkamps-SM men kommer inte att köra inne-SM eller junior-SM inomhus utan inriktar på till sommaren istället.

Men ...

– Det ska bli roligt. Jag kör och får se hur bra det går.

Hon tävlar fortfarande i K22 men när hon vann SM-guldet utomhus i Uddevalla i september vann hon inte bara den yngre klassen utan även seniorklassen. Kanske kan det bli något liknande i helgen? Hon utmanas dock rejält av i första hand Bianca Salming, Tureberg.

– Hon har ett bättre personligt rekord men det säger inte så mycket, säger Östervall när Salming förs på tal.

– Jag tänker bara på att köra mitt race, men det är klart att man vill slå Bianca.

Några tävlingar har hon hunnit med inomhus de senaste veckorna men då har det inte handlat om mångkamp. Så än vet hon inte riktigt var hon står.

– Känslan har varit helt okej. Jag behöver några tävlingar för att få igång tävlingskänslan. Jag kanske inte kommer upp i den nivå som jag gjort andra säsonger men vet ju om att det är så och kan inte förvänta mig samma resultat.

Höjden var den gren som stack ut under 2018 när hon förbättrades sitt personliga rekord rejält och hoppade så högt som 1,86. Nu vill hon samtidigt jobba på de grenar hon känner att hon kommit långt i och de som kanske hon inte nått samma framgång i.

– Jag måste fokusera mer på kulan som varit min sämsta gren. Det tar tid och är den gren jag fått jobba mest med. Jag tror att det ska släppa men jag får ha tålamod. Och 800 meter tänker jag bli ännu bättre på.

Fokuset ligger som sagt på utomhussäsongen och där finns ett givet mål: JEM22 i Gävle. Ett Europamästerskap nästgårds som Östervall ser fram emot mycket. Inte minst för att ha publikstöd i ryggen.

– Det ska bli sjukt kul. Jag var ju med på JEM19 i Eskilstuna för några år sedan och kan tänka mig att det blir samma sak i Gävle, säger Östervall som slutade sjua den där gången i Eskilstuna under sitt första internationella mästerskap.

Mångkamp utomhus handlar för kvinnor om sju grenar över två dagar. Inomhus är det bara fem grenar (60 m häck, höjd, kula, längd och 800 m) – allt under en och samma dag.

Östervall tävlar enbart under söndagen men tävlingarna i olika klasser pågår båda dagarna. Totalt är 106 deltagare anmälda till mångkamps-SM inomhus.

Mångkamps-SM inomhus

IFU Arena, Uppsala

Klasser:

Lördag

Män seniorer, M22, P19, P17, P16, P15, F16, F15

Söndag

Män seniorer, M22, P19, P17, P16, P15, kvinnor seniorer, K22, F19.

Totalt 106 deltagare (44 killar och 62 tjejer) föranmälda

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund