Hon försvarar Sverige på EM

Förra årets EM var Ida Erngrens första internationella cykelcrosstävling. Till årets mästerskap har UCK-cyklisten betydligt mer erfarenhet.

1 november 2018 15:00

Sverige skickar sju cyklister till årets EM som avgörs i s´Hertogenbosch i Nederländerna men på damsidan är det endast Upsala CK:s Ida Erngren som är uttagen. Förra året var hon ny inom disciplinen och slutade på en 18:e plats på EM. Placeringsmålet i år är satt till samma nivå.

– Kan jag ta mig in topp 20 skulle jag nog känna mig rätt nöjd. Men det handlar mest om att göra sitt yttersta och känner att man gjort vad man kan, säger Erngren.

Konkurrensen är stenhård berättar hon.

– Jag har inte jättebra koll på banan men jag har däremot tittat på startlistan och den är fruktansvärt bra. Det kommer bli otroligt hårt.

Antalet startande, 32 stycken, är dock färre på ett EM jämfört med många andra tävlingar och det kan gynna Uppsalacyklisten tror hon. Starten blir inte lika avgörande som vid ett stort startfält.

– Jag som har lite sämre ranking blir inte lika hindrad på grund av det.

En cykelcrosstävling ska ha en tävlingstid på mellan 40 och 50 minuter och man styr antalet varv (mellan 2,5 till 3,5 kilometer per varv) efter det. Banan ska bjuda på varierat underlag och kan innehålla hinder där man tvingas springa med cykeln på axeln.

– Jag som kommer från landsväg kanske inte gillar när det är för tekniskt utan vill ha mer åkstyrka och lite kuperat.

Hur är löpstyrkan?

– Helt okej, det är något jag trivs ganska bra med.

Säsongen som var hittills har varit jättebra för Erngren. Hon har fått stå på pallen i mer eller mindre varenda tävling hon ställt upp i.

– Jag är otroligt nöjd med hur jag kommit in i säsongen. Jag har inte tävlat så mycket landsväg i år och det har gjort att jag har kommit in fräschare i säsongen.

EM är ett av säsongens delmål. Det stora slutmålet är att kvalificera sig till VM i Danmark i februari. Däremellan ligger några viktiga världscuptävlingar i december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund