Storförlust för Almtuna

ISHOCKEY. Historien upprepar sig. Almtuna får storstryk i säsongens första bortamatch i Mora. Förra säsongen blev det 7–3. Det var misstagen – tre av dem riktigt stora – som fällde Almtuna i  7–2-matchen i FM Mattsson Arena.

13 oktober 2010 21:25

–Bjuder man på så många mål vinner man inga matcher. Så här dåligt försvarsspel har vi inte spelat på hela säsongen, säger Almtunatränaren Bobo Simensen med en djup suck.
Det blev en märklig match. Mora började klart bäst, men det var Almtuna som tog ledningen när Fredrik Abrahamsson lirkade in pucken. Sedan tog Almtuna över, men då var det Mora som gjorde mål. Men efter Jimmie Krafts 2–1 handlade det nästan bara om Almtuna.
–Vi var bra i den första perioden, säger Bobo Simensen.

3–1 till Almtuna hängde i luften.
–Vi hade tur som fick 1–1 så snabbt och ännu viktigare var 2–2. Hade vi inte fått det målet är det lätt att man börjar fundera, säger Moratränaren Harald Lückner.
I stället för 3–1 till Almtuna kom alltså 2–2 när backen Magnus Svanberg skänkte bort pucken i egen zon.
–Vi gör individuella misstag när vi har pucken under kontroll. Vi hinner aldrig få någon energi av våra egna mål samtidigt som vi bjuder in Mora, säger Simensen.
Matchen avgörs i mitten av den andra perioden. Först satte Niklas Bröms 3–2 efter en bra prestation med avslut från slottet. Knappt två minuter senare fick Almtuna chansen i powerplay – då kom Moras fjärde mål. Fredrik Sandgren fick inte ordning på pucken strax utanför offensiv blå linje och Moras Martin Johansson blev fri från mittlinjen.
–Mora var bättre än oss i dag, inget snack om det. Men jag är oerhört besviken över våran insats. Vi spelade inte klart situationerna och petade alldeles för mycket. Vi sjönk ihop och blev mindre och mindre, säger Simensen.

Efter 12.26 av mittenperioden tog Simensen timeout och bytte målvakt, Pettersson-Wentzel ut och Magnus Hellberg in. Men effekten uteblev. I stället släppte Hellberg in 5–2 efter 6.16 av den sista perioden – en riktig målvaktstavla dessutom. Han skulle slå bort pucken, men missade och i stället gled den sakta in i mål.
–Jag var tvungen att göra något efter deras fjärde mål, och då bytte jag målvakt, säger Simensen.

Skulle Hellberg ha stått från start?
–Äh, det vet jag inte … säger Simensen och kostar på sig ett litet snett leende under den stora snusprillan.
Matchen var förstås avgjord i det här läget. 5–2 och 13 minuter kvar.
–Det är små detaljer som får brädan att vippa över. Vi fick precis den energi av målen som Bobo (Simensen) pratar om att Almtuna inte fick, säger Harald Lückner.
Ytterligare två Moramål i den sista perioden gjorde att resultatet från i fjol nästan kopierades. Då vann Mora med 7–3.

Mora–Almtuna 7-2
(2-2, 2-0, 3-0)
Målen: 0-1 Fredrik Abrahamsson, 1-1 Alexander Hilmersson, 1-2 Jimmie Kraft, 2-2 Patrik Eklund, 3-2 Niklas Bröms, 4-2 Martin Johansson, 5-2 Jens Jakobs, 6-2 Alexander Hilmersson, 7-2 Daniel Viksten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh