Historiskt guld efter rysare

Efter en rysare av guds nåde blev Upsala TK svenska mästare. Allt avgjordes i den sista matchen där tysken Marcel Zimmermann vann mot hemmastjärnan Pablo Figueroa.

12 december 2014 10:25

Redan förra året var det nära att Upsala TK tog hem titeln, men den gången blev det förlust borta mot Fair Play. Nu blev det revansch mot Malmölaget – och ett historiskt första guld – efter att den sammanlagda game-räkningen avgjort efter slutställning 3–3 i matcher.

Den avslutande matchen mellan Pablo Figueroa och Marcel Zimmermann blev direkt avgörande. Det krävdes ett så kallat match-tiebreak för att skilja spelarna åt, där Zimmermann var den starkare av de två.

– Jag förlorade det första setet i tiebreak och låg under i det andra setet med 3–4 i game när de andra matcherna var slut, så jag visste att det var upp till mig om vi skulle vinna guld. Vid underläge 4–5 bröt jag tillbaka hans serve och det gick till match-tiebreak, säger Zimmermann.

Hur gick tankarna inför det?

– Jag visste att han (Pablo Figueroa) brukar bli lite skakig i avgörande lägen så jag fortsatte och köra på och fick en bra start. När jag ledde med 9–4 och skulle serva för matchen frågade jag Jon (Hedman, tränaren) om det blev guld om jag vann och hans svarade ja. Efter den bollen blev det vilt jubel och firande, säger Marcel Zimmermann.

UTK fick annars en dålig start med förluster i bägge dubbelmatcherna. Men när holländaren Boy Westerhof vann relativt enkelt mot dansken Frederik Nielsen (tidigare dubbelmästare i Wimbledon) med 6–1, 6–2 kände tränaren Jon Hedman att vändningen var möjlig.

– Det var nyckeln och vi fick energi av det. När vi förlorade andradubbeln med (Daniel Berta/Marcel Zimmermann), som jag trodde mest på innan matchen, hade jag aldrig trott på att vi kunde vinna det här, säger Hedman som är påtagligt rörd när UNT intervjuade honom på telefon nere från Malmö.

– Det var jobbigt att titta i slutet. Jag orkade inte med det nästan. Men Marcel var stark i dag, fortsätter Hedman om sin tyske hjälte.

SM-guldet var Upsala TK första i elitseriesammanhang för herrar. Upsala Studenters IF blev svenska mästare 1996.

Fair Play–Upsala TK 3–3

SM-final

Frederik Nielsen/Pablo Figueroa–Hannes Wagner/Boy Westerhof 6–3, 2–6, 1–0 (10–4), Isak Arvidsson/Daniel Windahl–Daniel Berta/Marcel Zimmermann 7–5, 6–3, Frederik Nielsen– Boy Westerhof 1–6, 2–6, Isak Arvidsson– Hannes Wagner 6–0, 7–5, Daniel Windahl–Daniel Berta 5–7, 2–6, Pablo Figueroa–Marcel Zimmermann 7–6 (7–5), 6–7 (2–7), 0–1 (4–10)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson