Ibland vänder saker snabbt. Fråga bara Viktor Hertzberg. Och Almtuna. Han inledde säsongen i Hudiksvall i hockeyettan och kunde då inte tro att han skulle vara allsvenskans hetaste spelare ett halvår senare. Dagen efter att det blev officiellt att han förlängt kontraktet över nästa säsong blev han matchvinnare för Almtuna i sudden death hemma mot Tingsryd – i en match som såg ut att sluta i förlust för Uppsalalaget.

Gustav Lindström kvittarade till 3–3 – i sex mot fyra-spel – med 49 sekunder kvar. Och bara 38 sekunder in på förlängningen hade Hertzberg avgjort. Därmed två viktiga poäng in på Almtunakontot.

– Jag tror att det framför allt var väldigt viktigt mentalt, säger Hertzberg efter vändningen.

När han avgjorde kom Ais i ett tre mot ett-läge. 3–3-skytten Lindström släppte till Victor Rollin-Carlsson som i sin tur spelade stekhete Hertzberg.

– Jag fick ett ganska öppet läge och testade, jag tror att pucken gick in under armen (på målvakten), säger han och lägger till att han var närmast förvånad över att han fick förtroende att vara på isen i förlängningsspelet. Han hade ju inte gjort sin bästa match direkt menar han. Då var målet trots allt hans tredje poäng i matchen.

Det är till att ha höga krav på sig själv.

– Nu ska jag inte låta sån, men jag vill ju känna mig pigg och fräsch där ute och i dag var jag inte riktigt det, säger han.

Han har nu producerat smått fantastiska 25 poäng på 23 matcher.

Hur känns det att vara hetast i allsvenskan?

– Det är ju kul så länge det varar. Det är lite komiskt faktiskt men det är bara att njuta, säger han.

I den tredje perioden, efter att Tingsryd satt 2–3 var det inte så mycket som tydde på vinst för Almtuna. men så blev det alltså.

– Ibland ser det ut så här. Vi har säkert spelat bra och inte fått med oss poäng i några andra matcher. Sånt där jämnar ut sig över en säsong, säger tränaren Marcus Ragnarsson som inte var helnöjd med prestation.

– Ibland upplever jag det som att vi på hemmaplan vill så mycket och får tre forwards högt upp i planen trots att motståndarna är samlade, säger han.