Herrarna mot allsvenskan - då portas damerna

Sirius är på väg mot allsvenskan – då stoppas damlaget från att träna på Lötens naturgräsplan och får i stället leta planer runt om i Uppland.

24 september 2015 14:57

Damlaget fick i veckan beskedet att de inte var önskade på Lötens A-plan för naturgräs där även herrarna huserar. Beslutet togs av klubbens vd Ola Andersson efter styrelsen direktiv angående prioritering.

– Utifrån vår bedömning så är planen för klen och vi kan inte ha två verksamheter där. Jag vet att alla inte är lyckliga över den bedömningen, men så är det. Det är planbristen i Uppsala som gör att det ser ut såhär, säger Ola Andersson om beslutet.

Var prioriteringen självklar?

– Det känns ganska naturligt och prioriteringen är att herrarna går först. Om vi inte spelar i superettan eller allsvenskan så kan vi inte ha något damlag, så är det, säger Andersson.

Damlaget har blivit hänvisade till Lötens konstgräsplan (där herrarna inte tränar på grund av för dåligt konstgräs) eller den så kallade "mittenplanen". Problemet är dock att de planerna inte är tillgängliga när Sirius brukar träna, något som irriterar tränaren Olof Unogård.

– För det första delar jag inte bedömningen om A-planen. Att klubben väljer att prioritera herrarna kan jag köpa och vi gläds med deras framgångar, men vi har inte fått något rimligt träningsalternativ och det retar gallfeber på mig, säger Unogård som även framfört kritiken till klubben.

Under onsdagen fick Sirius träna i Åkerlänna, tre mil från Uppsala.

– Vi hade gärna sett att akademi eller ungdomslag hade fått flytta på sig på Löten (enligt kommunens direktiv att elitlag har företräde till Lötens konstgräs), men klubben vill inte göra den prioriteringen vilket gör att vi får hatta runt som vilket lag som helst, säger Siriustränaren.

Hur mycket stör det här er?

– Det drabbar spelarna värst och de har det redan tufft som det är att få ihop sin vardag med heltidsjobb och studier. Nu ska vi dessutom hatta runt vilket är långt ifrån optimalt. Det skickar inga bra signaler om vad vår verksamhet är värd.

Enligt uppgifter till UNT har Sirius ledning varit måna om att informationen inte ska läcka ut i media då man är rädd att tappa sponsorer. Ett tydligt direktiv ska ha gått ut till samtliga spelare och ledare i Sirius.

– Klubben går dessutom emot kommunens beslut om planfördelning och det har jag påpekat, säger Olof Unogård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Meisels