De höga, vita väggarna i vardagsrummet är tomma så när som på en stor målning föreställande en djupröd yta, den har Martin Öhrstedts mamma målat. Taket är ungefär 7 meter högt och sluttar i en rät vinkel. Avlånga fönster i såväl vardagsrum som kök släpper in dagsljuset.
– Det skapas mycket luft i och med att det är högt i tak, stora fönster och vita väggar, säger Martin Öhrstedt och blickar runt över den stora ytan.
En mörkgrå soffa står på en spretig, grön matta vilket dämpar det drastiska ljuset något. En liten spiskamin i stål och med glasdörrar passar väl in i helheten.
– Den går i samma funkisstil som hela huset tycker jag. Jag gillar räta linjer, högt i tak, det stilrena och minimalistiska. Det känns viktigt att man väljer en stil och sedan följer den.
Familjen har tidigare bott i en annan villa i Alsike, där de också byggde en del eget, såsom en hel övervåning. Men efter några år kände paret att de ville skapa mer plats för barnen och ha en större bakgård. De tittade på många hus i Alsikeområdet men fastnade inte riktigt för något, så till slut bestämde sig Martin Öhrstedt och hans sambo Jenny Larsson för att rita sitt eget drömhus.
– Vi har ritat huset tillsammans. Efter att ha byggt och renoverat i förra huset så lärde man sig en del. Vi har även sett hur andra bor och hämtat inspiration. Vi visste vad vi inte ville ha och vad vi skulle göra annorlunda från tidigare, så blev det till slut det här.
Det tog ungefär nio månader att bygga huset. Martin berättar att de träffade rätt gällande byggfirma och att det hela gick smidigt. Men eftersom det bara fanns en ritning till huset, nämligen deras egen, kunde det vara svårt för snickarna och elektrikerna att reda ut hur allt skulle lösas på egen hand.
– Byggjobbarna ringde och frågade hur vi hade tänkt oss med vissa saker i detalj, så efter ett tag tog jag semester så att jag kunde svara på deras frågor på plats.
Martin Öhrstedt projektledde byggandet, vilket blev som ett heltidsjobb. Det gällde bland annat att rätt material fanns på plats när snickarna kom, så att det inte blev några onödiga kostnader. Slutresultatet levde upp till hans förväntningar och han är speciellt nöjd med att huset har en avdelning för barnen och en för de vuxna. Barnen Lukas, 7 år och Nora, 5 år har en egen korridor med badrum, lekrum och var sitt sovrum. I lekrummet finns bland annat ett bord med ett hockeyspel på och en hylla full av sällskapsspel.
– Lukas är hockeyfantast och barnen gillar att spela hockey med klubbor och mål inomhus, men det blev så fula märken på väggarna i vardagsrummet, så de har fått lugna ner sig nu och vara ute och spela i stället.
Vardagsrummet och köket är som ett enda stort rum, endast avskild med en mindre vägg.
– Vi planerade att köket och vardagsrummet skulle sitta ihop och vara centralt. Det fungerar som en social mötesplats, många kan sitta i soffan och vid köksbordet och man kan även stå och prata då det är så stora ytor.
Den stora tomten på baksidan ger gott om utrymme för lek och aktiviteter, något som Martin och Jenny tyckte var viktigt för barnens skull. En stor, rektangulär pool hamnar i blickfånget.
– Barnen använder poolen otroligt mycket. Det är cirka 35 grader i vattnet, värmen är ju viktig för annars kan man lika gärna åka ner till sjön och bada. En pool förlänger badsäsongen. Även jag och Jenny gillar att simma i den.
En liten plan med hockeymål finns också på tomten. Sjuårige Lukas spelar landhockey i full mundering i solen. Martin Öhrstedt går in på planen och får en passning av sonen. Han passar på att leka mycket med barnen när han är ledig, för som sportchef för Almtuna får han inte så mycket fritid. När han väl är ledig har han dessutom svårt att ta det lugnt.
– Jag gillar att ha olika projekt på gång, jag är rätt rastlös av mig. Jag har lättare att varva ner när jag har jobbat hårt, då kan jag ligga vid poolen en hel dag och bara slappa. Men med små barn blir det ju ändå inte så lugnt.