Filip Petersson är fostrad i Tranås AIF och har förutom några kortare avstickare till andra division I-klubbar varit moderföreningen trogen genom karriären. Frågan är om han haft det roligare än nu. Efter en att bara ha förlorat sju av 40 matcher under ordinarie tid i hockeyettan västra och allettan södra slog man nyligan ut både Visby/Roma och favoriten Kallinge/Ronneby i playoff för att ta sig till kvalserien till allsvenskan.

Klubben är just nu uppe i den största framgången på 20 år. Säsongen 1999/00 slutade laget trea efter Rögle och Mora i gamla allsvenskan södra och nådde därefter superallsvenskan där man endast var ett mål ifrån att kvala till elitserien, nuvarande SHL.

– Det som är mest roligt är att vi är där vi ska vara sett till vad vi presterat. Alla lag vi har mött har vi slagit. Vi har hittat något, säger kapten Petersson som hyllar kollektivet i Smålandsklubben.

– Framför allt har vi fått ihop gruppen. Det är nåt som det pratas mycket om men gruppdynamiken är grym. Vi sitter inte på de största stjärnorna men vi spelar en hockey där alla fem jobbar grymt hårt för varandra. Största skillnaden mot tidigare är att vi är så mycket jämnare.

Och jämnheten har alltså givit frukt i form av segrar vilket har stärkt självförtroendet. Inte minst de två raka playoffvinsterna mot Kallinge/Ronneby.

– Kallinge var rankade som bästa division I-laget och vi hade övertygande vinster mot dem, säger Petersson.

Nu ser han fram emot att åka till ishallar han inte spelat i tidigare. Som i Boden och i Uppsala.

– Det blir spännande och se nåt annat. Jag tror att jag varit i c-hallen (Gränbys c-hall) nån gång. Jag var skridskocoach för en herrans massa år sedan.

Han vet inte riktigt vad han har att förvänta sig i torsdagskvällens premiär mot Almtuna. Uppsalalaget har han ingen större koll på även om han känner till att Tony Mårtensson spelar där. Och Alexander Lunsjö känner han till från dennes tid i Kallinge/Ronneby.

– Jag sitter inte sitter och tittar på allsvenska matcher. Jag ser ingen nytta av att kolla motståndare på det sättet.

Frågan är hur bra koll Almtuna har på Tranås?