Här är pengarna som har räddat Sirius fotboll

FOTBOLL. 15 miljoner kronor. Så mycket har Upplands Spelarutveckling AB pumpat in i Sirius fotboll för att klubben inte ska ha ett negativt kapital.

28 september 2012 08:00

Sedan Sirius lämnade superettan 2009 har man kämpat för att komma tillbaka sportsligt. Men även ekonomiskt. Och om man nu ser ut att vara på god väg på det sportsliga planet så finns det fortfarande en del att göra ekonomiskt.
Så sent som 2008 då Sirius var ett lag på nedre halvan av superettan var nettoomsättningen i klubben enligt årsredovisningen nästan 13 miljoner kronor men man redovisade samtidigt ett minus i bokslutet. Ett minus som växt lavinartar samtidigt som omsättning sjunkit drastiskt och 2011 bara var på drygt fyra miljoner kronor.

I dag har Sirius fotboll trots det inga negativa siffror trots miljonförluster år efter år. Förlusterna har hela tiden täckts upp av Upplands Spelarutveckling AB som redan 2010 gick in med drygt fem miljoner kronor och sedan följde upp med att ge Sirius ett kapitaltillskott på drygt åtta miljoner kronor 2011. Nu 2012 sköt man till de 1,5 miljoner som saknades för att Sirius skulle hamna på noll och därmed är bolaget i praktiken Sirius räddning.
- Visst är det mycket pengar, säger Hans Börje Fritjofsson, vd för Upplands Spelarutveckling AB som initialt hade ambitionen att hjälpa Sirius med unga talanger men numera äger i stort sett hela spelartruppen efter miljonsatsningarna.
- Jag är inte orolig eftersom vi haft god insyn i styrelsens arbete men de måste stärka intäktssidan bättre vilket jag tror kan bli lättare om de går upp i superettan, menar bolagets vd som räknar med fortsatt samarbete med Sirius.

Men det finns en gräns. I framtiden räknar inte bolaget, som är ett dotterbolag till det av Bengt Ågerup styrda Nexttobe AB, att stötta i lika stor ekonomisk omfattning. Tanken är att flera sponsorer kommer in, om än i mindre skala, och hjälper till att bygga upp klubben.
- Här hoppas vi kunna hjälp till och hitta andra som vill stötta, fortsätter Fritjofsson som inte har några direkta krav på Sirius hur de väljer att använda pengarna.

Sirius har därmed kontroll på ekonomin om man synar årsredovisningen men i och med ett vinstdelningsavtal är det Ågerups bolag som har rätt till eventuella vinster vid spelarförsäljningar.

Är det inte en skör tråd som ni bygger fotbollsverksamheten på?
- Det är en berättigad fråga men som jag ser det är det ett långsiktigt samarbete och där vi nu bygger upp en organisation för superettan och damallsvenskan, säger Ove Sjöblom, ny ordförande i Sirius fotboll.

Men hur ska ni göra för att stärka intäktssidan?
- Om både herrarna och damerna går upp så blir det mycket lättare att hitta flera nya sponsorer. Det har varit lite trögt nu men vi kommer att hitta bra paketlösningar till nästa säsong, fortsätter Sjöblom som menar att man redan nu måste våga satsa på en organisation för en högre serie.

Samtidigt vill fotbollens ordförande påpeka att Ågerup inte bara satsar i Sirius för att han gillar fotboll.
- Det är klart att han kommer få lite pay off när vi nu tar steget upp om vi skulle sälja någon spelare så jag hoppas han är nöjd med samarbetet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Legue