Här är domen i Sirius miljontvist

Malmö FF ville ha tillbaka närmare 15 miljoner kronor från Sirius. Nu har domen kommit i skiljenämnden - och Sirius kan andas ut.

Kingsley Sarfo såldes till Malmö FF av Sirius.

Kingsley Sarfo såldes till Malmö FF av Sirius.

Foto: UNT-arkiv

Sport2019-10-23 15:32

Sommaren 2017 sålder Sirius Kingsley Sarfo till Malmö FF för närmare 15 miljoner kronor. Efter att Sarfo ett år senare dömts till fängelse för två fall av våldtäkt mot barn valde Malmö att kräva pengarna tillbaka från Sirius. MFF ansåg att Sirius under förhandlingarna mellan klubbarna undanhållit information om Sarfo och att man därmed hade rätt att kräva blåsvart på pengar. Sedan årsskiftet ligger tvisten hos Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd och för en månad sedan hölls en tre dagar lång förhandling. Under onsdagen meddelades domen, en dom som friar Sirius.

– Skiljenämnden ogillar Malmö FF:s talan i dess helhet, säger en lättad Ove Sjöblom, ordförande för Sirius.

Att betala tillbaka 15 miljoner kronor till Malmö hade minst sagt varit ett problem för Sirius som vid årsskiftet hade ett positivt eget kapital på runt 70 000 kronor.

– Jag är oerhört lättad. Vi har som jag har sagt under hela processen varit övertygade om att vi har rätt, men sedan finns det alltid en osäkerhet så klart när man sitter ner under tre dagars förhandlingar, säger Sjöblom.

Vad betyder det här för Sirius?

– Det betyder att vi nu har fått en klarhet i frågan och kan släppa fokus på något som legat över föreningen i ett och ett halvt år. Vi slipper vara stressade över en stämning som faktiskt har legat över oss. 

Därmed är Sirius ena tvist nu avslutad. Nu återstår den mot familjen Strand och Soccer Soldier som rör hälften av nettointäkten på Sarfo, det vill säga drygt sex miljoner kronor. Det beloppet har Sirius, sedan tvisten uppkom redan under sommaren 2017, reserverat på ett separat konto ifall man skulle förlora. Under onsdagen hölls den första och enda förhandlingsdagen hos skiljenämnden.

– Jag tycker att vi fick sagt det vi fick säga, vi förde fram de argument som vi ville och nu är det upp till skiljenämnden att bedöma det, säger Sirius ombud Stefan Alvén.

När kommer domen där?

– De sa lite kryptiskt att den kommer när den är klar, men låt säga inom en månad, säger Alvén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!