Uppsala är en handbollsstad – eller var ska man nog säga. Upsala Studenter har vunnit SM-guld och både IFK Uppsala och UIF har spelat SM-final, men det var väldigt länge sedan.
Numera är Uppsala en vit fläck på elithandbollskartan och har varit så väldigt länge.
– Volymmässigt är vi stora. Dubbelt så stora som till exempel Storvreta innebandy och kanske topp-10 bland svenska handbollsklubbar. Handbolls-Sverige har fattat att något är på gång i Uppsala. Man tittar förundrat på hur vi gör och föreningar besöker oss för att se med egna ögon, som till exempel Irsta Västerås, säger Anders Olsson, kanslichef på Uppsala HK.
Vän av ordning frågar sig: vad talar Anders Olsson om? Det finns ju inte ens ett UHK-lag i den näst högsta divisionen. Handbollen i Uppsala verkar mer eller mindre vara död. Eller är det inte så?
– Vi har tusen spelare, som var målet till 2024. Nu har vi redan nått dit. Om sju år, alltså 2030, ska vi ha 1 500 spelare. Vi jobbar med en långsiktig vision och tänker inte "fläska in pengar hit och dit för att nå eliten."
Uppsala HK, som är en sammanslagning av Upsala Studenter och HK 71, gjorde en "nystart" för lite mer än fyra år sedan. Det första som den nya styrelsen gjorde var att "städa upp" i ekonomin. Det tog ett par år. Då kom nästa steg: rekryteringen.
– Vi hade för få handbollsskolor och för få ungdomar. Vi hade bara en eller två grupper, säger Anders Olsson.
Det var då "explosionen" kom. Plötsligt hade Uppsala HK tio hansbollsskolor runt om i Uppsala. Sedan kom det grupper i Storvreta, Bälinge och Lindbacken. Klubben utbildade ledare bland spelare i de äldsta ungdomslagen och några grupper startades utan ledare. Föräldrar till barnen ställde upp. Det gick väldigt snabbt...
– Det var en chansning, erkänner Anders Olsson. Vi gick från en eller två grupper till 27 och i år har vi 37.
Uppsala HK har blivit en av Sveriges största handbollsföreningar trots att klubben – utåt sett, utanför handbollsfamiljen – knappt märks eller ens existerar. Man får leta och leta i seniorserierna och till slut, långt ner, hittar man två lag från Uppsala HK. Men skenet bedrar alltså.
– Nu skulle jag säga att vi har en stabil ekonomi. På tre år har vi gått från en halvtidstjänst på kansliet till en heltidstjänst och en halvtid (Åsa Larsson, tidigare elitspelare i Skånela). Jag har varit ledare i många föreningar, som Vallentuna, Spårvägen och Skånela, men har aldrig varit med om maken, säger Anders Olsson och syftar på den volymmässigt snabba förändringen.
Åsa Larsson berättar att det bara för några dagar sedan kom 60 (!) mejl till klubben med förfrågningar om både det ena och det andra, men mest om "det finns något lag för killen eller tjejen."
I Uppsala HK är det jämställt så till vida att det är ungefär lika många pojkar som flickor som spelar.
– När herrlandslaget har framgångar är det fler killar som rekryteras, men annars är det ungefär 50/50. De äldre lagen har fler tjejer än killar, säger Anders Olsson.
Givetvis betyder landslagets framgångar på både dam- och herrsidan väldigt mycket även för klubbarna i Sverige – och Uppsala HK är inte något undantag. Senast är det herrlandslagets hemma-VM som har påverkat intresset.
Men att värva spelare till seniorlagen och hoppas på snabba framgångar är inte något som Uppsala HK tänker göra. Men för den skull är man varken emot värvningar eller spel i högsta serien för herrar och damer. Tvärtom. Man vill nå dit på sikt. Det är ett mål.
– Men vi har inget uttalat mål, att det året ska vi vara där. Det får ta den tid det tar. När det gäller att värva spelare har vi helt enkelt inte pengar för att göra det. Men okej, vill en sponsor lägga in pengar för det ändamålet så säger vi inte nej, konstaterar Anders Olsson med ett litet leende.
Handbollen är inte som fotbollen eller herrhockeyn, där pengarna är enorma. Men bra handbollsspelare kostar. Nu vill inte Anders Olsson gå in i detalj på hur mycket pengar ett elitlag på herrsidan omsätter eller vad spelarna tjänar, men det är oerhört mycket jämfört med vad Uppsala HK omsätter.
Många herrspelare i elitserien har möjlighet att spela handboll på heltid. I Kristianstad, för att ta ett exempel, är det knappast någon av spelarna i herrtruppen som behöver jobba för att klara sig. Däremot blir man inte rik på att spela i elitserien.
– Vi måste jobba långsiktigt, säger Anders Olsson.
Den snabba utvecklingen i Uppsala HK är förstås positiv, men framgången för ändå med sig en del problem. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med träningsanläggningar i Uppsala.
– Som det ser ut nu är det bara Tiundaskolan och Fyrishvs b-hall som tillåter klister, så det är en jobbig situation för oss. Det är klart att drömmen för oss är en "egen hall" precis som innebandyn har IFU Arena och basketen i viss mån har Rosendal. Som det är nu får vi ta träningstider som ingen annan vill ha.
Ett annat problem är att Fyrishovs a-hall inte är godkänd för elitspel. Det är för litet utrymme mellan långlinjen och sargen/läktaren. Det skulle alltså inte gå att bedriva elitserieverksamhet i Fyrishov. Nu skulle säkert UHK få dispens för en eller två säsonger om laget skulle kvalificera sig dit, men på sikt är det ohållbart.
Den senaste landskampen i Uppsala, Sverige mot Brasilien, spelades i IFU Arena. Även ungdoms-SM avgjordes i IFU Arena i våras och där finns Uppsala HK med på ett arrangörshörn. Drömmen är dock en egen barn- och ungdomsturnering. Ett eget "Gothia Cup" eller en egen "Storvretacup."
– Visst är det så, men dit är det långt. Vi får börja i en liten kostym och jobba oss upp. Om tio år så kanske... säger Anders Olsson.
Nästa steg på Uppsala HK:s agenda är utbildning av tränare och ledare.
– Ekonomin och rekryteringen tog 2+2 år (sedan nya styrelsen tillträdde) och fortfarande strömmar ungarna in, så nu har utbildning av tränare och ledare hög prioritet. Det handlar om kvalitet och inte bara volym, säger UHK:s kanslichef.
Det är alltså inget specifikt årtal som Uppsala HK ska sätta föreningens verksamhet på elitkartan. Just nu ligger damlaget på den nedre halvan i division I och spelar för nytt kontrakt medan herrlaget ligger i toppen på division II och har goda möjligheter att kvalificera sig för division I, där bland annat Enköping spelar.
Nästa steg på herrarnas seriekarta är allsvenskan och så finns drömmen om handbollsligan...