Den 18 maj 2017 klubbades beslutet på Uppsala handbollsklubbs årsmöte. Där och då stod det klart att blott 25-årige Caroline Lundström hade röstats fram som klubbens nya ordförande.
– Jag blev lite chockad när jag fick frågan. Det slog mig att jag fortfarande är en ung tjej, men samtidigt tänkte jag att om de frågar så måste de väl ändå tro att jag kommer klara av det. Och jag visste att jag inte skulle vara ensam, säger Caroline Lundström.
Uppsala HK:s ordförande har, trots sin i sammanhanget ringa ålder, relativt stor erfarenhet både inom klubben och runt styrelsebordet. Hon flyttade från Göteborg för att studera i Uppsala 2011 och var med som spelare när Uppsala HK bildades 2012, efter sammanslagningen av HK71 och Upsala Studenters IF (USIF). Sedan dess har Lundström hunnit sitta i styrelsen och jobbat heltid för Uppsala teknolog- och naturvetarkår samtidigt som hon varit med på damlagets resa från division III till division I som spelare. Det hann bli ett år i klubbens styrelse innan Lundström blev ordförande i våras.
– Vissa säger att det inte går att sitta i styrelsen och spela i damlaget samtidigt, men jag tänker fortsätta spela och än så länge har det fungerat jättebra.
Vad är det som lockar med förtroendeuppdragen du åtagit dig?
– Jag gillar utmaningar och har alltid varit en omhändertagande person som inte klarar av att vara ledig. Jag sporras av att få möjligheten att utveckla verksamheter och ser en väldig möjlighet av att få ett stort ansvar.
UNT:s granskning av styrelser i lokala idrottsföreningar och dess könsförhållanden visade att 17 av 21 styrelser domineras av män. Caroline Lundström är en av fyra kvinnliga ordföranden och har bara fått positiva tillrop efter utnämningen.
– Det har inte varit några tråkiga kommentarer än, vad jag vet. Jag har stor respekt för den röda tråden i föreningen men tror verkligen att det behövs nya människor i styrelserna för att kunna ändra vissa rutiner och utveckla grunden som lagts tidigare.
Vilka egenskaper tillför du?
– En svår fråga men jag är väldigt prestigelös och försöker ta hjälp av alla fantastiska ideella krafter som finns att tillgå i föreningen. Sedan är jag nog väldigt omtänksam, jag är mån om att alla ska må bra.
Hur tänker du kring att så få kvinnor har liknande roller?
– Det är tråkigt. Ett problem kan nog vara att kvinnor ofta är för ursäktande. Man måste kunna värdera åsikter. Till exempel: när man får ett argt mejl är det viktigt att bemöta det utan att behöva be om ursäkt varje gång.
Arbetet som ordförande är ideellt. Lundström uppskattar arbetsbördan till tio timmar i veckan och säger lite skämtsamt att "jag kanske inte måste betala spelaravgiften". Den stora utmaningen för Uppsala HK är att hitta en balans mellan satsningen på breddidrott och elitlagen. Herrlaget spelar i dag i division I och damlaget i divison II – men föreningens främsta fokus är att utveckla andra delar av verksamheten.
– Vi har som mål att växa som förening så vår viktigaste fråga handlar om rekrytering. Att bli bättre på att erbjuda handboll i Uppsala och locka ungdomar till ungdomsverksamheten.
Hur viktig är nivån på a-lagen för klubben i stort?`
– Jätteviktiga. Bra a-lag gör oss mer attraktiva och skapar möjligheter att locka nya personer till klubben. Vi har två spår, en ansvarig för senior och en för ungdom, därför behöver de inte konkurrera om fokus och prioriteringar.
Björn Kardell är senioransvarig i Uppsala HK och lyfter fram ordförande Lundströms demokratiska anda.
– Hon är noggrann med att styrelsen tar gemensamma beslut, att hon inte styr allt själv. Sedan är det jättebra att hon är kvinna och kommer utifrån, utan en lång relation till klubben, säger Kardell.