Han vann SM-guld – i fel gren

Han satsar i första hand på höjdhopp men en stukad fot gjorde att Upsla IF:s Filip Björklund på inne-SM valde att hoppa längd i stället. Det slutade med JSM-guld.

20 februari 2017 20:12

Det tidigare personliga rekordet i längd löd 7,03 meter. I Göteborg i lördags tangerade han den noteringen här han satte vinnarhoppet i den femte omgången. Filip Björklund har vunnit SM-guld tre gånger tidigare. Det anmärkningsvärda med det här var alltså att det inte kom i höjd utan i längd, "fel" gren.

Det gick alltså att hoppa långt trots en stukad fot. Belastningen blev inte lika tuff som den varit i höjdhopp.

– Det var ändå SM och man får adrenalin och tänker inte så mycket på att det gör lite ont, säger Björklund som var 16 centimter bättre än silvermedaljören.

Att "fullträffen" lät vänta på sig till den femte omgången var inget som stressade under tävlingen.

– Jag vara aldrig orolig, jag kände att jag hade det i kroppen. Jag kom dit och ville vinna, men resultatmässigt skulle jag kunnat gjort det bättre. Jag trodde jag skulle hoppa längre, säger Björklund.

Frågan är vad han ska satsa på framöver efter den här framgången?

– Jag har inte riktigt bestämt mig men det lutar ändå åt mer fokus på höjd.

Men först väntar lite rehab för högerfoten innan det blir fokus på grundträning inför utomhussäsongen.

Björklund var långtifrån den enda UIF:aren som fick stå på pallen. Totalt tog UIF nio medaljer (se faktaruta) under SM-helgen.

Dessutom tog IFK Märstas Simon Thor inte mindre än tre, varav två guld, på egen hand i P17-klassen. Gulden togs i stav (4.56) och höjd (1.98). I tresteg blev det brons med ett hopp på 13.32 och samma valör togs i kula (14,97).

<p>Medaljregn under SM-helgen</p>

Inomhus-SM för 17-, 19- och 22-åringar avgjordes i helgen i Göteborg och Upsala IF kammade hem inte mindre än nio medaljer.

Guld: Filip Björklund, P19, längd.

Silver: Hanna Axelsson, F19, 60 m, Lisa Weyhenmeyer, F17, tresteg, Vanessa Kamga, F19, vikt.

Brons: Caisa-Marie Lindfors, F17, både i kula och vikt, Philip Fabian, P17, vikt, Linus Boyer, M22, 60 m h, Lovisa Östervall, K22, längd.

IFK Märstas Simon Thor tog två guld i P17, stav och höjd, samt brons i tresteg och kula.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund