Han sätter punkt med utropstecken

För ett år sedan hade rubriken Berggrens sista match ett frågetecken efter sig. Superligans meste spelare visste inte hur framtiden såg ut efter SM-finalen. Nu vet han – och han har inte ångrat sig. ”Nu kan du sätta ett utropstecken”, säger Storvretabacken Jesper Berggren inför avskedsmatchen.

24 april 2019 15:58

Match nummer 779 är den som återstår. Det blir inga fler. Hur lördagens SM-final än slutar får man ändå säga att Jesper Berggren lägger av på topp. Och han trivs med vetskapen att det nu är över – och att han får göra det på sina egna villkor. När han själv vill och känner att det är dags. Det kom han aldrig fram till för ett år sedan utan först någon gång i höstas, att det var läge att runda av nu.

– Nu känns det kanon, säger han.

– Jag har tänkt på det här så länge nu. Förra året kändes det inte helt hundra. Jag får sluta med att spela en final och är bidragande i mitt lag. Jag är viktig och har inte ont. Att det är en final är perfekt.

Den senaste tiden har han blivit påmind stup i kvarten att det närmat sig slutet. Det har handlat om sista derbyt eller sista hemmamatchen och så vidare. Inget har stört. Och han har inte ångrat sitt beslut.

Nästa säsong kommer att bli annorlunda för Berggren såklart men också för Storvreta. Klubben kommer att gå in i sin 19:e säsong i superligan men den första utan nummer 21 i truppen.

Hur bra är den här upplagan av Storvreta? Är det den bästa?

– Vi är sjukt bra! Vi har haft jättebra lag förr också. Vid första guldet hade vi en sjukt bra förstafemma och även en andra, men nu har vi en bredd. I alla formationer i laget är det världsklasspelare. Och vi har behållit mycket av det här i Storvreta om hur man ska spela och träna. Vi har fått in nya tränare som inte har grävt för mycket utan kryddat det ytterligare. Det är klart att det här är en bra upplaga.

Motståndaren Falun har ett bra lag de också. Ska Berggren få sluta på tronen så krävs det att Storvreta kommer upp i nivå. Backen inser det.

– Alla grunderna som måste fram i en final ska finnas. Att vi är disciplinerade, att vi kämpar och att vi täcker skott, basic-sakerna hoppas jag finnas. Det är två rutinerade lag och jag hoppas att vi kan spela ut och bjuda på bra saker. Vi vet ungefär vad som väntar. De är ett jäkligt bra lag. Men vi fick en fullträff i sista matchen (9–2-segern mot Dalen i sista semifinalen). Vi själva har inte varit riktigt nöjda under säsongen alla gånger och ibland varit lite väl hårda, men det är inte att vi är kaxiga utan vi vet bara vad vi kan.

Ser du er som favoriter?

– Ja, absolut. Det är inget snack! Jag tycker att vårt spel räcker för att vinna. Oavsett vilka vi hade ställts mot hade vi varit favoriter.

Har du valt bankettkläderna än?

– Nej. Sånt där kanske kan störa vissa spelare, ska jag ha fluga eller slips? Jag bara tar med mig något på fredag.

Staffan Jacobson lämnade sina skor kvar i mittcirkeln och tackade för sig i sin sista match i finalen på Tele 2 Arena 2016.

– Nej, inget sånt. Vi ska vara spela en riktigt bra match. Man ska komma ihåg att en vanligt bra match kommer att räcka långt och det ska jag också försöka göra. Men nåt sånt där, nej. Vinna och åka hem, det räcker.

Senaste mästarna i SSL

2010: Storvreta IBK

2011: Storvreta IBK

2012: Storvreta IBK

2013: IBF Falun

2014: IBF Falun

2015: IBF Falun

2016: Storvreta IBK

2017: IBF Falun

2018: Storvreta IBK

2019: Storvreta IBK eller IBF Falun

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund