Han kostade inte Sirius en krona

UNT har tidigare skrivit om att Skatteverket kräver miljardären Bengt Ågerup på 1,2 miljarder. I myndighetens utredning framgår det även i detalj hur det gick till när Sirius 2013 värvade Johan Arneng med hjälp av den tidigare Q-medägaren. En spelare som visade sig vara Sirius billigaste någonsin.

27 januari 2017 05:00

Utan miljardären Bengt Ågerups insatser som mångmiljoninvesterare i Upplands spelarutveckling AB hade knappast Sirius spelat i allsvenskan den här säsongen. Enligt UNT:s uppgifter har Ågerup sedan 2009 gått in med runt 50 miljoner kronor i klubben som har möjliggjort divisionsresan där tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf år för år har värvat in flera – för nivån – meriterade spelare.

Den som hade en stor roll – och kanske den största – när Sirius i överklassningsstil (utan en enda förlust) vann division I norra 2013 var den a-landslagsmeriterade mittfältaren Johan Arneng (gjorde en a-landskamp 2004) som även vunnit dubbla SM-guld med Djurgården. Arneng anslöt som Bosman från Syrianska i början på februari 2013.

I Skatteverkets utredning tydliggörs spelet bakom kulisserna där det visar sig att Sirius inte betalade Arneng någon lön under kontraktstiden över två år.

I ett e-brev från dåvarande vd i Sirius Ola Andersson till Bengt Ågerup 11 januari 2013 står det, enligt Skatteverket, följande:

”Jag har pratat med Johan och hörde om ert möte för någon dag sen. Johan var verkligen upprymd och tacksam för att du träffade honom. Förhoppningsvis tyckte du också att det fanns något att bygga vidare på och att min positiva beskrivning av Johan stämmer. Oavsett om vi lyckas knyta till oss Johan, i Sirius och hästmiljön – vill jag tacka för ditt intresse och engagemang i verksamheten. Det är stimulerande på alla sätt och verkligen roligt att du och Hans-Börje finns med oss. Jag vill gärna integrera er i vår verksamhet så mycket det går, då tror jag vi upplever en gemensam delaktighet över hela säsongen. Inte bara när vi "ringer och behöver finansiella medel". Vad jag förstod på Johan, skulle du återkomma när du undersökt om det finns något behov av hans kompetens i din organisation. Jag håller verkligen tummarna att ett sådant behov finns och att du tror Johan är personen för uppgiften.”

Bengt Ågerup svarar Ola Andersson 12 januari:

”Trevlig och rejäl grabb. Jag kan ta honom för avelsutvärdering av mina hingstar på 50 % så bjuder jag på andra halvan för mittfältet”

Ola Andersson svarar tillbaka:

”Johan spelar fotboll för IKS under 2013–2014, två år. USAB finansierar en månadslön till Johan om 40 000 kr per månad under kontraktstiden, innehållande en 50 % tjänst inom avelsutvärdering och 50 % fotbolsspel i IKS. Arbetsgivaravgifter tillkommer. Total investeringskostnad 1 300 000 kr. Investeringen påverkar inte de övriga åtagandena mellan USAB och IKS.”

Kristin Ermanbriks till Bengt Ågerup 25 januari:

”Jag har pratat med Erika, som säger att det enklaste är att Sirius fakturerar Brixton för Johans konsultarvode 20 000/mån + sociala avgifter. Då slipper Brixton anställningsansvar. Är detta ok med dig?”

Bengt Ågerup till Erika och Ermanbriks:

”Tycker inte som ni. Han anställs på Brixton och utlånas gratis till Sirius på halvtid. Under tiden utvecklar Brixton hans intressen utanför fotbollen mot ett framtida yrke.”

Ola Andersson till Bengt Ågerup januari:

”Det störst bidragande skälet att detta gick att genomföra är du Bengt”.

Att Johan Arneng inte fick någon lön av Sirius var inte något som framgick när han presenterades av Sirius på den egna hemsidan. I stället lät det så här från Ola Andersson på den plattformen:

"Med hjälp av Sirius kontakter och nätverk har vi kunnat paketera en lösning med civilt arbete och fotbollsspel. Paketet handlar om att säkra Johans yrkesframtid för att han på ett bra sätt kan ge oss av sin nutid i fotbollen"

Sanningen visar sig nu vara att Bengt Ågerup lät Johan Arneng spela gratis för Sirius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson