Han brinner för folkrace

Totalledning i Upplandsserien och starka insatser i bland annat Gute­festivalen och i Finnskogafestivalen. Sådant brukar sammanfattas i ett ord: Succé. När det gäller Pontus Karlsson, är det klart gångbart.

16 augusti 1916 13:42

För bara ett par månader sedan tog Pontus Karlsson sin första seger som junior när han vann i Upplandsserien på Bergbybanan i Vendel. ­Sedan har det mer eller mindre bara rullat på.

Den nyligen fyllda 17-åringen från Uppsala har haft en fartfylld sommar och toppar Upplandsserien efter två deltävlingar. Dessutom har han toppat sommaren med seger i juniorklassen på Gutefestivalen som avgjordes på Gotland i juli. Därtill slog han till med en upplevelse utöver det vanliga under den stora folkracehelgen under Finnskogafestivalen på värmländska rallycrossbanan i Höljes i mitten av augusti.

– Tävlingarna på Höljes var det fränaste jag har varit med om. Bara att komma in till anläggningen var jäkligt häftigt ... Det var allt annat än det man är van vid i folkrace, säger Pontus Karlsson.

Resultatmässigt kvalade han in som fyra till a-finalen bland 60 anmälda juniorer. Väl där blev satsningen för att nå en pallplats väl tuff.

– Jag låg fyra inför sista varvet ville ju åt pallplatsen, men ginade lite för mycket i en kurva och det blev i stället en rejäl rullning på två varv. Så kan det gå, säger Pontus Karlsson.

I helgen väntar hemmatävling i Upplandsserien på Rasbo MK:s egen bana Pustbol i Frötuna.

– Att köra på sin hemmabana kan vara en fördel. Jag har ju åkt några varv på den banan, men det gäller att försöka vinna den tävlingen för att hålla sig kvar i toppen.

Han gör sin tredje säsong i folkracebilen och att det skulle bli just motorsport och folkrace var inte oväntat.

– Vi har folkraceblod i familjen. Min mormor var riktigt duktig på folkrace, min pappas faster har tävlat, min pappa och min bror så det finns det många som har kört folkrace i familjen. Ja, man är väl i stort uppväxt på en folkracebana, säger Pontus Karlsson.

Och nu är du själv fast?

– Ja, jag tycker att det är kul att få köra bil och nu när man märker att det går att göra resultat också är det ännu roligare. Folk vet vem man är när man kommer till en bana och nu har jag också fått in några företag som sponsrar min satsning.

Och så har han sin familj som stöttar honom i vått och torrt. När UNT träffar honom hemma i Svartbäcken handlar det om en träff i garaget. Förstås.

– Det är i garaget man vinner tävlingarna, konstaterar Pontus Karlsson som framför allt tackar sin storebror Robin för all hjälp just där.

– Utan min storebror skulle jag aldrig kunna satsa som jag gör och utan honom skulle jag aldrig vara där jag är i dag. Han valde att lägga sin egen karriär på hyllan i år för att satsa på mig, då det är mitt sista år som junior. Han är här snudd på här varje kväll och hjälper mig. Det är stort av honom.

Pontus Karlsson vet vad han vill.

– Jag kör stenhårt för att bli så bra som möjligt. Nästa säsong som senior ska jag se till att ha ännu bättre grejor.

Hans tidigare innebandysatsning har han därför lagt på hyllan.

– Som det är just nu har jag tagit uppehåll med innebandyn, jag tycker folkrace är mycket roligare. Jag kan skruva när jag vill, köra när jag vill. Och när man skruvar i garaget fem dagar i veckan hinns det inte med så mycket annat.

– Ska man göra något ska man göra det fullt ut helt enkelt, säger Pontus Karlsson.

Ett motto som just nu gör honom till Upplands vassaste folkracejunior.

Fakta Upplandsserien 2016 efter 2 av 5 deltävlingar

Juniorer:

1) Pontus Karlsson, Rasbo MK, 40 p

2) Adam Westlund, Gestrike RT, 40 p

3) Marcus Persson, Sandvikens MK, 38 p

Dam/veteran:

1) Emelié Johansson, Rasbo MK, 25 p

2) Jenny Annerstedt, Films MK, 21 p

3) Emelie Rylander, Rasbo MK, 18 p

Seniorer:

1) Tobias Svärd, MK Orion, 43 p

2) Andreas Johansson, Rasbo MK, 39 p

3) Fredrik Rosendahl, Rasbo MK, 38 p

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!