Innan Vasaloppet blev han uttagen till proffslaget Team Serneke efter en stark vintersäsong med flera deltävlingsvinster i svenska långloppscupen i bagaget. Men i Vasan blev det en 108-plats.

– Målsättningen var att åka så bra som jag har gjort tidigare i vinter. Det tycker jag inte att jag gjorde.

– Jag hade hoppats på ganska mycket mer, säger Pontus Nordström en aning besviket.

Vad beror det på då?

– Det är väldigt långt. Det är en stor skillnad på fyra-fem mil och nio mil. Med tre mil kvar höll orken på att ta slut. Jag fick verkligen kämpa den sista biten, förklarar han.

Med sin 108-plats i Vasaloppet blev Pontus bäste upplänning. Men näst bästa upplänning blev hans pappa Ulf Jansson som tog en imponerande 154-plats.

– Det var faktiskt riktigt imponerande! Det var sjukt starkt av honom. Han har haft en period med sämre resultat, men nu har han kommit tillbaka och gör det riktigt starkt.

Vasan var det första loppet där Pontus representerade Team Serneke som innan Vasaloppet låg på en femteplats i lagrankingen i Ski classics. Vasaloppstvåan Bob Impola tillhör också laget. Men i nuläget är platsen i laget inte helt permanent.

– Om jag presterar bra så hoppas jag att jag får fortsatt förtroende och kan fortsätta med teamet.

– Om de vill ha med mig nästa säsong blir det antagligen flera träningsläger och liknande i sommar. Men just nu handlar det mer om att representera dem i tävlingar, jag har inte tränat med dem än.

Men fram tills sommaren är det individuell träning som gäller. Men lagträningen är något som Pontus till viss del ser fram emot.

– Det är lättare att pusha varandra när man är flera. Men samtidigt kan det vara bra att träna själv också. Bäst är väl en kombination av de båda.

Just nu är han uppe i Evertsberg, i föräldrarnas stuga, för att träna inför Birkenbeinerloppet i Norge.

– Jag tror att "Birken" blir rätt bra. Distansen 54 kilometer passar mig bättre. Dessutom är det tuffare kupering där vilket jag föredrar. Så jag tror att det kan gå bra där.

Att ha möjlighet att träna uppe i Evertsberg har varit viktigt för Pontus utveckling som skidåkare.

– Utan deras (föräldrarnas) stuga hade jag inte kunnat bedriva skidåkning på den nivå jag gör idag. Här har jag tillgång till snö från slutet av november till början på april, vilket är en stor skillnad jämfört med Östervåla.

Nordström är till en början tänkt att representera Team Serneke under den resterande delen av Ski classics, vilket innefattar tidigare nämnda Birkenbeinerloppet (Norge), Restadsloppet i Bardufoss (Norge) och Ylläs-Levi (Finland).