Han är Upplands bidrag i OS

En garde. Upsala Fäktning slog upp portarna på Fyrishov tidigare än vanligt i sommar. Klubbens fäktare förlängde försäsongen för att kunna vara med och sparra mot och förbereda det stora hoppet i sommar, Linus Islas Flygare.

7 augusti 2014 16:25

På onsdag börjar hans äventyr, när han åker till Nanjing och representerar Sverige.

– Det är stort. Det här är något man gör en gång i livet, säger Islas Flygare.

Han åker de 755 milen bort till Kinas ”södra huvudstad” i öst, ungefär 25 mil från Shanghai, några dagar före tävlingarna för att acklimatisera sig. Så lite som möjligt lämnas åt slumpen när han ska tävla mot de bästa. För Linus Islas Flygare är säker på sig själv när han sätter sina mål. Det finns bara guld i tankarna.

– Det är klart att det vore roligt bara att ta en medalj. Men jag tycker att guld är realistiskt, säger han.

Ett annat stort mål vid tävlingarna är att representera Europa.

– Om man är bästa eller näst bästa europé i sin klass (Islas Flygare tävlar med värja i kadettklassen) kommer man i Europalaget och tävlar mot de andra kontinenterna.

Han har tidigare stött på motståndet som väntar, i VM där han slutade sexa. På ungdomsnivå är han i världens toppskikt. I Sverige är han absolut bäst.

2012 vann han junior-SM, 14 år gammal, i en tävling för fäktare upp till 20 år och 2013 upprepade han bedriften. Steget till seniornivån är inte långt borta enligt honom själv.

– I Sverige är det inte långt kvar.

Då är inte S verige heller en stor nation i hans sport.

– Nej. Vi är verkligen inte bra. Italiens, Tysklands eller Ungerns femte, sjätte bästa fäktare matchar lätt våra bästa.

Men han vill själv bli en svensk som lyckas. Målen är som sagt inte blygsamma för 16-åringen.

– Jag vill bli bäst och vinna allt.

Ett speciellt mål ligger inte långt bort i tiden.

– Jag vill kvala till OS i Rio de Janeiro 2016. Sen brukar fäktare vara som bäst vid 30, men vi får se. Tar man rätt väg, så ... klart att det går.

Kanske har faster Agneta Flygare (SM-guld 1989) något att göra med att Linus Islas Flygare över huvudtaget började träna som sjuåring 2005. Så blev det i alla fall. Och bara för ett par år sedan valde han bort andra sporter för att satsa på sin värja. Nu, eller 18 augusti rättare sagt, kliver han in som enda upplänning i Världsungdoms-OS.

Alléz.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!