– Vi är superglada men mentalt har vi varit på SM länge. Nu ska vi bara åka dit och göra det vi tränat på, säger herrlagets tränare Tony Törnlund och fortsätter:
– Det som har varit kul är att vi har haft de här killarna sedan de var små hela vägen upp till seniorer. Det har varit en rolig utveckling och resa. Vi har haft det som ett långsiktigt mål länge att vi ska till SM. Men vi behövde först se till att vi hade tillräckligt många killar i den åldern som får köra och det har varit vårt stora mål, att få killarna att fortsätta hålla på med truppgymnastiken.
För första gången någonsin kommer GCF Uppsala att ställa upp med ett herrlag på SM i truppgymnastik men laget har inte haft den bästa uppladdningen. Våren har präglats av skador och skavanker, senast i förra veckan drabbades laget av en ny skada.
– Vi är väl kanske inte i toppform men jag tänker att vi får göra det bästa av situationen, säger Einar Ahnström.
– Precis, det är ändå vårt första SM och vi är där för att se och lära lite grann. Som Einar säger, vi har många skadade så det är kanske inte optimala förutsättningar men vi är taggade, lägger lagkompisen Oscar Fock till.
Hur mycket känner ni att de här skadorna påverkar er när ni ska kliva in i det här historiska mästerskapet?
– Jag skulle säga att det påverkar ganska mycket i och med att den senaste skadan inträffade förra måndagen. Då kände vi att, man blev lite ”down”, säger Didrik Svennbeck.
Målsättningen är att se, lära och ha kul. Även om stommen i laget var med och tog hem ett historiskt JSM-silver i höstas är det ett stort kliv upp på seniornivå där de kommer att få möta Europaeliten i Sverige – och sina förebilder.
– Man försöker att inte tänka på motståndet men samtidigt ligger det någonstans i bakhuvudet. På tävlingsgolvet vill man gärna kolla vad de andra lagen har fått för poäng men det ger ju inte oss något, säger Isac Sandström.
Vad är lagets styrka?
– Jag skulle säga att vi är väldigt nära varandra, det är alltid skön stämning i laget, säger Fock och får medhåll från de andra.
– Vi vet vart vi har varandra och det finns ingen press eller så. Alla vet att, gör man bort sig så blir det inga sura miner.
På vilket sätt är det en styrka?
– Alla vet vad alla behöver och kan hjälpas åt. Alla känner varandra så bra så man vet att den här personen vill göra så innan vi ska tävla och en annan gillar att göra något annat, säger Fock.
Laget tränar fyra gånger á tre timmar i veckan och har inte gjort några större förändringar i sitt träningsupplägg. Däremot har de lagt ett större fokus på den mentala biten och tagit in en mental tränare inför just det här mästerskapet.
– Jag tror att det är väldigt viktigt att både ha en stark kropp och en stark hjärna, man kommer väldigt långt på om man har en bra mentalitet inför en tävling. Jag tycker att jag har tjänat mycket på att kunna sätta ett bra mindset, säger Ahnström.
Tränare Törnlund berättar att den mentala biten är något de kommer att fortsätta jobba med inför nästkommande tävlingar.
– Den tror vi är A och O, säger han.
På torsdagen kliver de in i sin "gympabubbla" så fort de går på bussen som ska ta dem hela vägen upp till Umeå där årets upplaga av SM-veckan hålls. På fredagen väntar sedan en förträning innan kvalet drar igång på lördagen.
– Vi ska åka dit, ha kul och göra vår bästa tävling, avslutar Törnlund.