Dunsarna i golvet och skratten avlöser varandra när GF Uppsalaflickornas Elittrupp i truppgymnastik värmer upp inför kvällens träningspass.
De olika övningarna byter av varandra och gymnasterna gör vant rörelserna innan det är dags för volter.
– Tjejerna har hållit på väldigt länge och får ta mycket eget ansvar. De vet vad som gäller och att de måste värma upp ordentligt för att inte skada sig, säger Linn Tunudd Ingwall, tränare för elittruppen.
Efter uppvärmningen tar de en efter en sats, springer längs mattan och hoppar upp på trampetten.
En eller flera volter senare landar de på en mjuk blå matta där Linn står och hjälper till. Flera får highfives och uppmuntrande tillrop från ledare och lagkamraterna efter lyckade hopp.
– Det är kul att se att de hjälper och stöttar varandra som de gör. Det ger gruppen och sammanhållningen väldigt mycket, säger Linn Tunudd Ingwall.
En av gymnasterna som hoppar är Amanda Norén. Hon började med gymnastik som sexåring i en av Uppsalaflickornas barngrupper.
Sedan fortsatte hon med artistisk gymnastik och gick sedan över till ttruppgymnastik vid åtta års ålder.
– Det såg så kul ut när "trupparna" tränade tillsammans och jag ville prova på det. Efter att jag testat så fastnade jag och fortsatte med truppgymnastik. Det blev ett jättebra byte, alla i laget hjälper verkligen varandra och det är kul att vara ett lag där alla arbetar för samma mål, säger Amanda Norén.
Tillsammans med klubbkamraterna Fanny Törngren, Hanna Holmberg och Linda Holmgren Faghihi har hon varit med i svenska landslagets 30 gymnaster stora bruttotrupp under året.
De hade sitt första gemensamma läger i augusti förra året och även ett i januari.
– Det är kul att vara del av ett lag och vi peppar alltid varandra att göra nya volter och andra saker. Om en person gör framsteg så gynnar det hela truppen så alla vill verkligen allas bästa. Ens lagkamrater hjälper till att motivera och tröstar en om det inte går som man tänkt, säger Hanna Holmberg.
I januari byttes reglementet för truppgymnastik och då ändrades vad som är värt mest poäng i de olika redskapen. Framför allt blev det annorlunda i fristående där Uppsalaflickorna helt bytte program och köpte in ett nytt som genomförs till musik. Programmet innehåller koreografi, akrobatik och utstrålning.
– Det finns regler och krav som man utgår från och sedan bygger man vidare på sitt program utifrån det. Fristående är som en dans med större svårighet, akrobatiska moment över hela mattan och till musik, säger Linn Tunudd Ingwall.
I tumbling genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. I trampett görs övningar med trampett och hoppbord och det kan till exempel vara dubbla volter med 2,5 skruv.
De olika redskapen skiljer sig åt på flera sätt och det gäller att vara så bra som möjligt på alla tre för att vinna.
– Vi tränar fyra gånger i veckan för att hela tiden bli bättre. Vi ändrar och jobbar på olika detaljer för att allting ska bli så bra som möjligt, säger Linn Tunudd Ingwall.
I Uppsalaflickornas elittrupp ingår 21 gymnaster i olika åldrar varav ett visst antal blir uttagna till tävlingar (hur många beror på tävlingen).
Linn har varit ledare i olika roller i över ett decennium och haft flera av gymnasterna sedan de var sju år gamla.
– Jag började som ledare gruppen i ”gymnastikskolan” på truppsidan och har sedan vandrat uppåt i truppstegen till elittruppen. Det är jättekul att se de utvecklas som både gymnaster och människor. Truppgymnastik är en väldigt positiv idrott där alla jobbar för varandra och man får en otrolig lagsammanhållning, säger Linn Tunudd Ingwall.