Guldyra för UIF i Helsingborg

Det inleddes med en silver-fredag. När friidrotts-SM i Helsingborg avslutades var det med en guld-söndag för Upsala IF. "Det känns grymt kul", säger 18-åriga Vanessa Kamga.

27 augusti 2017 17:05

I fredags tog Simon Pettersson silver i diskus och Oskar Lundqvist i höjd. Efter en lördag utan medaljer avslutade UIF helgen på allra bästa sett. Isak Andersson sprang som väntat hem sitt andra raka seniorguld och medan klubbens senaste stjärna, Vanessa Kamga, tog hem diskusguldet – endast sju centimeter före Fanny Roos. Kamga slog till med vinnarkastet 53,78 redan i den första omgången.

– Vi hade bestämt oss innan att jag bara skulle börja med ett lugnt kast innaför sektorn i första omgången, berättar Kamga om det "lugna" kastet i regnet som senare visade sig vara hela diskusfinalens längsta.

Men Roos gav UIF-kastaren en match hela vägen. I den näst sist omgången klämde hon i med 53,71 men fick nöja sig med silver.

Kamga har under säsongen slagit det svenska juniorrekordet vid ett par tillfällen och är nu fyra i juniorstatistiken i Europa. Det personliga rekordet mäter nu 54,91.

Sedan tidigare har hon ett SM-guld i vikt inomhus och för tre veckor sedan tog hon guld i diskus på junior-SM. Nu är hon även bäst bland seniorerna.

Hur firar man ett SM-guld?

– Jag vet inte. Jag ska äta en rejäl middag och bara mysa med familjen, säger hon på telefon på tåget hem från Skåne.

Isak Andersson hade sju raka SM-guld på ungdoms- och juniornivå. I Sollentuna i fjol tog han sitt första, dessutom UIF:s första guld på 16 år, på seniornivå. I Helsingborg kom det andra på 400 m häck.

– Det var inte så mycket snack. Det var ett bra men lopp men riktigt blåsigt och jag gick med de andra killarna i början innan jag i den andra kurvan lade i en växel till. Medan jag steppede upp andra halvan av loppet blev de andra tröttare.

Andersson, med ett personligt rekord på 50,05 från tidigare på säsongen, sprang i mål på 51,17. Tvåan Willam Frobe från Täby var klart bakom på 52,05. De normalt tre främsta utmanarna tidsmässigt i Sverige är alla skadade så det var långtifrån någon överraskning att Andersson tog hem guldet.

– Nu har jag försvarat titeln och det är första gången på väldigt länge någon gör det. Riktigt roligt. Nu är jag verkligen etta och ska försöka ta så jäkla många titlar jag bara kan, säger han.

Och i och med guldet är Andersson inte bara bäst i Sverige utan även på hotellrummet. Han har nämligen bott ihop med Oskar Lundqvist och Simon Pettersson i Helsingborg.

Innan friidrottssäsongen är över ska Finnkampen avverkas på Stockholms Stadion nästa helg. Där lär både Andersson och Kamga finnas med.

– Det antar jag väl eftersom jag vann. Så mycket kan jag säga, säger Kamga.

Lovisa Östervall slutade fyra i i höjdhoppet på 1,75 m.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund