Den 26-årige bolltalangen från Uppsala har varit proffs i sju år. Han har gjort sig känd för att vara ödmjuk – både på och utanför golfbanan – och för att ha ett stort lugn och starka tävlingsnerver.
Han har tre gånger utsetts till Årets golfare i Uppland. Förutom hans fina spel har även hans ödmjukhet och goda kamratskap varit med i prismotiveringarna.
– Jag har nog alltid varit sån, säger han på sitt trevliga och ödmjuka sätt.
Anton Karlsson har spelat två år på Europatouren, som är den högsta nivån i Europa. Vid Qatar Masters i mars i fjol blev han tvåa och fick största prischeck någonsin, drygt 725 000 kronor.
Trots att han följde upp framgången i Qatar med en niondeplats i Magical Kenya Open lyckades han inte behålla sin plats på Europatouren. Han hamnade för långt ner i den sammanlagda resultatlistan när året var slut. Därför är han i år tillbaka på den lägre nivån, Challengetouren.
– Målet i år är att komma tillbaka till Europatouren.
Efter fyra spelade tävlingar på Challengetouren är han redan på god väg att nå sitt mål. Anton Karlsson ligger tvåa totalt. För att nå Euopatouren behövs en plats bland de 20 bästa. Hans fina placeringen är en direkt följd av det som hände i Kapstaden i Sydafrika 9 februari. Han vann då sin första seger på Challengetouren och sin hittills största vinst efter att ha spelat sitt livs bästa golf.
– Putten på sista hålet på sista rundan var mitt bästa slag hittills. Visserligen var putten varken särskilt lång eller svår. Men det var en putt för min största seger någonsin.
Även om segern var på en lägre nivå, med mindre prispengar (Anton fick 380 000 kronor för vinsten) och färre rankingpoäng än andraplatsen i Qatar, värderar Anton Karlsson den högre.
– Det är en så härlig känsla att vinna.
En mindre härlig känsla är ovissheten om vad som ska hända med resten av tävlingssäsongen.
– Det är en väldigt ovanlig situation, men inget i världen är ju vanligt nu. Jag grubblar inte så mycket över touren. Det är inget jag kan påverka. Självklart vill jag inte att alla tävlingar stryks. Mitt mål är fortfarande att spela på Europatouren nästa år.
Trots den ofrivilliga tävlingspausen trivs han med att få vara hemma i Uppsala.
– På ett sätt passar det faktiskt bra med en paus nu. Efter segern i Kapstaden köpte jag och min flickvän en lägenhet i Uppsala och vi har precis flyttat in.
Att Antons hemmaklubb, Upsala GK, hade en rekordtidig öppning av 18-hålsbanan är också något som är välkommet.
– Ja. Trots att det är tidigt på golfsäsongen här kan jag spela varje dag.
Förutom golf blir det mycket styrketräning och även en hel padel med kompisar för under det oväntade tävlingsuppehållet.
Men framförallt har pausen gjort att Anton Karlsson fått mer tid att både umgås och träna med sin flickvän, Isabelle Johansson, som även hon är golfproffs.
När UNT får följa med proffsparet på en runda är de inte enda som njuter av att få spela på 18-hålsbanan denna soliga och något blåsiga aprildag. Den ovanligt tidiga vårgolfen har lockat ut många spelsugna golfare i Uppsala.
Det är tydligt att Anton Karlsson och Isabelle Johansson trivs väldigt bra med att träna tillsammans. De visar spelglädje, har roligt och ger varandra beröm när slagen är bra. Och vid de få tillfällen som slagen inte blir bra är de på lika gott humör ändå.
Faktum är att de kommer så bra överens att de vid flera tävlingar varit varandras caddies.
– Det har faktiskt gått väldigt bra när vi varit caddy åt varandra, säger Anton Karlsson.
Att de båda två är bra som caddie tyder på att båda även är lugna när det är tävling. Förutom att bära spelarens klubbor och hjälpa med till med klubbval är det ju caddiens uppgift att vara ett mentalt stöd.
Första gången som Anton och Isabelle såg varandra var – givetvis – på en golfbana. Året var 2008, båda var lovande juniorer och möttes i en lagmatch, Västmanland mot Uppland.
– Men jag vill helst inte berätta vem av oss som var med i det vinnande laget ...
Det säger Isabelle Johansson, vars blick ändå antyder att det nog var Antons Upplandslag som gick segrande ur matchen.
Nu, tolv år efter första mötet, spelar Anton och Isabelle på samma planhalva. Förutom att de nyss flyttade ihop, efter att varit ihop i sju år, är de nyblivna klubbkamrater.
– Jag har tidigare spelat för Sala-Heby golfklubb, men nu är Upsala GK min hemmaklubb. Och jag trivs väldigt bra här, både i klubben och i staden. Det finns lite mer att göra i Uppsala än i Sala, säger Isabelle Johansson.
Hon har, än så länge, inte lika stor erfarenhet av proffslivet som sin sambo. Men det beror på att de valt olika vägar. När han som golfelev tog studenten på Celsiusskolans idrottsgymnasium gick han direkt vidare med att spela proffstävlingar. Isabelle Johansson valde i stället att åka till USA för att studera och spela golf på college i Kentucky. Förra året var hon tillbaka i Sverige och spel på svenska touren. I år ska även hon ut i Europa och spela när tävlingarna återupptas.
Upsala GK har varit hemmaklubb för Anton Karlsson i tolv år. Hans moderklubb är Vassunda GK, en mil väster om Knivsta.
Han föddes i Uppsala, men som femåringen flyttade han tillsammans med sin till Knivsta. Där han bott tills han flyttade tillbaka till Uppsala i år.
När han var sju år följde han med sin pappa, som själv var nybörjare, till golfbanan. Och han blev genast biten av sporten.
– Ja, jag tyckte på en gång att det var kul.
Men Anton älskade andra sporter också, särskilt lagsporter. Under många år spelade han bland annat fotboll, innebandy och handboll.
Inför gymnasiet var han nära att välja handboll som sin sport.
– Jag spelade i ett härligt lag i Vassunda. Och det var svårt att välja. När jag till slut satsade på golfen saknade jag handbollen och laget jättemycket.
I dag ångrar inte Anton Karlsson sitt val. Att han till slut valde golfen har egentligen bara en orsak:
– För att det är så kul!
Och han spelar fortfarande golf för att det är roligt. Att det är en sport som kan ge stora inkomster har aldrig haft någon betydelse för honom.
Att han var i sitt livs form och hann spela in hel del prispengar innan tävlingskalendern utplånades var givetvis välkommet. För även ett golfproffs har – om uttrycket tillåts – många hål att stoppa pengarna i.