Fann trygghet i paragolfen: "Idealisk sport att testa"

När Ludwig Persson såg en enarmad golfare på tv väcktes en övertygelse om att hans egna funktionshinder inte kunde stoppa honom från att utöva sporten. Den övertygelsen har bara fortsätt att växa, och nu berättar han om vad golfen betytt för honom under åren.

Ludwig Persson var på plats för att delta i årets sista tävling på Folksam Paragolf Tour.

Ludwig Persson var på plats för att delta i årets sista tävling på Folksam Paragolf Tour.

Foto: Hanna Thompson

Golf2023-09-13 05:00

För över tjugo år sedan plockade Ludwig Persson upp en golfklubba, fast bestämd att hans medfödda funktionshinder inte skulle hindra honom från att spela.

– År 1999, tror jag det var, såg jag en man på tv som spelade golf med endast en arm. Så då ropade jag på min pappa som satt på övervåningen där vi bodde. När pappa väl kom ner pekade jag bara på tv:n och sade “kan han spela golf så måste jag också kunna göra det”, säger 33-åringen.

undefined
Ludwig Persson och hans caddie (samt far) under lördagens Paragolf Tour.

I dag menar Persson på att han utövar sporten mest för rekreation, men ett antal år tillbaka fyllde sporten ett annat syfte.

– För nästan tio år sedan när jag tävlade mycket så hade jag ett ordentligt målfokus. Jag har en fruktansvärd vinnarskalle, och den är på gott och ont väldigt användbar. Men jag hade inte så många andra platser än idrotten att ge utlopp för den utifrån den sociala status man får med funktionshinder.

Hur menar du med "social status"?

– Min personliga uppfattning är att när man lever med ett funktionshinder, så lever du i två världar. Min familj har haft vad jag skulle kalla för “normala” förväntningar på mig vad gäller skolgång, och den här klassiska konflikten som fjorton-femtonåring: "dags att städa rummet”. Ganska normala och logiska förväntningar på mig.

– Men samtidigt när jag gick ut på stan som femtonåring och tog med mig rullstolen så fick man beröm för att äta köttbullar med gaffel. Man blir inte riktigt bemött som en fungerande och hel individ.

Vidare menar Persson att den frustrationen skapade en konstant tävlingsinstinkt i nästan allt han gjorde, och att golfen gav honom en plattform där han kunde utmana sig själv.

undefined
Ludwig Persson var på plats för att delta i årets sista tävling på Folksam Paragolf Tour.

Varför lämpar sig just golfen så pass väl för personer med funktionshinder?

– Handicapsystemet i golf är så pass unikt utformat att det gör det möjligt för vem som helst att utöva och spela gentemot nästan vem som helst också. Därför är det nästintill en idealisk sport att ge sig på och testa.

Men det innebär inte att sporten är utan sina utmaningar.

– Jag har CP-skada sedan födelsen, så jag har rätt usel balans, och det skapar kanske framförallt koordinationssvårigheter. Även om bollen ligger still när jag ska träffa den betyder inte det att jag alltid står still. Så då kan det bli rätt så intressant, säger han skämtsamt.

– Jag har också perceptionssvårigheter vilket gör att jag inte alltid ser hur greenen lutar, vilket gör det en aning komplicerat att slå det slag jag har tänkt mig. Det gäller väl egentligen alla golfspelare. Men det blir lite tydligare med de förutsättningarna jag har med mitt funktionshinder.

undefined
Solen sken över Söderbybanan under lördagen.

När Folksam Paragolf Tour nyligen avgjordes på Golf Uppsalas Söderbybana markerade det den avslutande tävling för säsongen.

För Persson blev det årets första tävling.

– Det här är första tävlingen i år som jag spelar då det är på hemmaplan. Jag vill träffa människorna och vill se om jag kan få tillbaka den här blodade tanden och tävlingsinstinkten som jag lagt åt sidan under ett antal år, berättade han inför tävlingen.

Hans förväntningar var låga, men humöret var på topp, och efter att alla tävlanden gått de båda rundorna på 18-hålsbanan slutade Uppsalaspelaren på en niondeplats. 

Nu återstår det att se om eventet var nog för att locka Persson till mer tävlande under nästa år.

Paragolf Touren

Folksam Paragolf Touren består av 6 deltävlingar. Tävlingen på Söderby utanför Uppsala där 48 spelare deltog är den näst sista för säsongen.

De tävlande delas i följande kategorier: Kategori 1 (för individer med fysisk funktionsnedsättning), och Kategori 2 (för individer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning).

I nuläget bedriver cirka 75 golfklubbar verksamhet för spelare med funktionshinder. 

Källa: Svenska Golfförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!