"Galningen" kvar – i bakgrunden

Han levde med speedwayen och Rospiggarna dygnet runt. År efter år. Han valde till slut själv att trappa ned men när Hallstaviksklubben nu har hemmapremiär är Mikael Teurnberg ändå nära händelsernas centrum. "Jag finns med lite i bakgrunden", säger han.

13 maj 2019 19:51

Att vara lagledare i elitserien är en fullt tillräcklig uppgift för de flesta. Mikael Teurnberg var som bekant så mycket mer än så i Rospiggarna fram till i höstas. Han var ordförande, sportchef, eventansvarig, sponsorsansvarig och dessutom general för GP-tävlingen. För att nämna några uppgifter. GP-ansvaret har han fortfarande kvar liksom marknadsbiten. Och inför hemmapremiären mot Västervik har "han" 450 gäster på besök. VIP-läktaren är full. Han ska prata om sporten han älskar för fyra sällskap som får lite extra guidning inför matchen. Tro inte att Teurnberg tappat intresset för speedway. Långtifrån. Men något var tvunget att göras för hans egen skull efter förra säsongen.

– Den arbetssituation jag hade satt mig i var ohållbar. Jag jobbade dygnet runt. Det var sova, speedway och sova som gällde, berättar han.

Han kommenterar fortfarande speedway i tv, ordnar resor till tävlingar utomlands och håller i föreläsningar om hur en konkurshotad klubb gick till att bli ett guldlag igen. Säkert nämner han där hur Rospiggarna gick ifrån en omsättning på 3 miljoner kronor 2010 till en bit över 14 miljoner kronor förra året. Han säger att det måste till en "galen jävel" för sånt. En sån som var lagledare i 144 raka matcher för Rospiggarna utan avbrott, trots att han säkert borde ha legat hemma i sjuksängen vid ett antal tillfällen. En som Mikael Teurnberg.

– Jag är extrem när jag bestämmer mig för någonting. Då får det kosta vad det kosta vill, även om jag ska dö på kuppen nästan, säger han kort efter att han precis pratat om klubben och den nya säsongen inför ett stort antal sponsorer..

Men vilka förare som ska ställa sig bakom starttejpen lägger han sig inte längre i. Eller?

– Jag finns tillgänglig, och det har jag sagt att jag är. Det hade varit annorlunda om jag hade fått sparken, säger han.

Nu är det Conny Ohlsson som är lagledare men Ohlsson känner såklart till sin föregångares kompetens och vill ibland lufta diverse frågor. Teurnberg ställer då gärna upp.

– Men jag lägger mig inte i, säger han bestämt dagen före hemmapremiären mot Västervik.

Efter förlusten borta mot Lejonen i premiären skulle poäng på HZ Bygg Arena passa bra för Hallstavikslaget.

– Det blir en tuff match. Västervik har ett komplett lag som jag håller topp tre och vi har Jason Doyle borta, han går inte att ersätta. Han har varit ryggraden i det här laget i tre år. Men jag tror att det kan bli en riktigt bra match.

Han ser årets Rospiggarna som ett topp fyra-lag, men då krävs det att ha alla förare friska.

Att även Mikael Teurnberg håller sig frisk känns viktigt. För honom och för Rospiggarna.

Matchdags

Rospiggarna–Västervik

Elitserien

HZ Bygg Arena tisdag 19.00

Rospiggarnas lag:

1) Robert Lambert

2) Erik Riss

3) Max Fricke

4) Gleb Chugunov

5) Andreas Jonsson

6) Tero Aarnio

7) Erik Millberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund