Gaddefors bakom magisk vändning

När det absolut behövdes, när nöden var som värst slog Viktor Gaddefors till – två gånger om. Uppsalasonen såg i allra högsta grad till att Sverige vände och vann i EM-kvalet mot Danmark i Malmö.

21 februari 2019 21:26

Basket

Den flerfaldige mästarcoachen Vedran Bosnic fick sparken som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i basket efter förlusten mot Danmark under EM-kvalet. Det var i somras. Den nye svenske förbundskapten, spanjoren Hugo Lopez, har å sin sida fått en smakstart.

Ett EM-kval handlar om att få med sig resultat och 87–59-segern mot Vitryssland i Fyrishov i november gav ett bra läge för att nå topplatsen i gruppen. Den som betyder avancemang till nästa steg i EM-kvalet. Sverige tog ytterligare ett nytt steg närmare en gruppseger i torsdagskvällens hemmamatch mot Danmark i Malmö.

Sverige förlorade bortamötet i EM-kvalet med fyra poäng, men vann nu med fem (79–74) – och har gruppsegern i egna händer. Det var länge kämpigt och det såg ut att kunna sluta hur som helst, men under slutminuterna vände Sverige till seger och anfördes offensivt av Uppsalasonen och Frankrikeproffset Viktor Gaddefors som satte båda 74–74 (59 sekunder kvar) och 76–74 (29 sekunder kvar) under den dramatiska slutminuten.

Gaddefors spelade flest minuter av samtliga spelare (29 minuter) och satte totalt 15 poäng, näst flest efter Johan Löfberg (18).

I och med segern mot Danmark talar allt för vidare avancemang i EM-kvalet för Sverige. Det räcker med att inte förlora med mer än 22 poäng i den avslutande gruppspelsmatchen mot Vitryssland den 24 februari i Minsk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
UNT