Så tycker Uppsalas friidrottare om de nya VM-reglerna

Nya regler väntar kastare, längd- och trestegshoppare i friidrotts-VM. Åsikterna om nyordningen skiljer sig åt bland de VM-aktuella friidrottarna i Uppsala.

OS-femman Vanessa Kamga är inte helt övertygad av det nya elimineringssytemet som införs till friidrotts-VM.

OS-femman Vanessa Kamga är inte helt övertygad av det nya elimineringssytemet som införs till friidrotts-VM.

Foto: Vegard Grøtt

Friidrott2025-01-12 11:00

Nyheten i korthet

  • Nya regler introduceras i friidrotts-VM, vilket påverkar kastare, längd- och trestegshoppare. Reglerna innebär en successiv eliminering av deltagare under tävlingens gång.
  • Uppsalas friidrottare har blandade åsikter om de nya reglerna. Vanessa Kamga, OS-femman, ifrågasätter behovet av det nya formatet, medan OS-medaljören Simon Pettersson ser positivt på förändringen.
  • Syftet med de nya reglerna är att förbättra åskådarupplevelsen och öka intresset för teknikgrenarna, enligt det internationella friidrottsförbundet.

Det traditionella formatet har länge varit att de åtta bästa efter de tre inledande finalomgångarna får göra ytterligare tre kast eller hopp. Men vid årets VM, både inom- och utomhus, introducerar det internationella friidrottsförbundet (World Athletics) en ny successiv elimineringsmodell:

  • Tolv finalister får göra tre kast eller hopp. Efter detta elimineras de två med sämst resultat.
  • De tio kvarvarande finalisterna får göra ett fjärde kast eller hopp, varefter ytterligare två elimineras.
  • Åtta finalister får göra ett femte kast eller hopp, och ytterligare två elimineras efteråt.
  • De sex bästa finalisterna går vidare till den sjätte och sista omgången.

Följande grenar omfattas av de nya reglerna: Diskus, kula, spjut, slägga, längd- och trestegshopp.

OS-femman Vanessa Kamga ser inte någon anledning till det nya formatet:

– Förstår inte varför det behövs? Teknikgrenarna har aldrig varit bättre nivåmässigt. Diskus, kula, slägga, alla grenar levererar, säger hon.

Syftet med det nya formatet är, enligt World Athletics, att "förbättra åskådarupplevelsen, öka lockelsen till teknikgrenar och att sträva efter att behålla samma antal totala försök (60) samtidigt som fältet gradvis minskar, vilket ska säkerställa större tävlingsintensitet och dramatik".

undefined
Diskuskastaren Simon Pettersson, som tog OS-silver i Tokyo 2021, tävlar till vardags för Upsala IF. Han siktar nu mot ännu ett mästerskap i Japans huvudstad. Denna gången handlar det dock om VM.

– Jag tror inte det kommer försämras mycket, men vi som tävlar kommer behöva hålla mer koll på när det är ens tur. Det kommer bli mer administration för oss, säger Kamga, som betonar att hon bara vill att det ska bli så bra som möjligt, men också att arrangörerna ska göra det de kan för publiken.

– Med det nya formatet är det ju vi som tävlar som får anpassa oss, säger hon.

Inomhus-VM hålls i Kina 21–23 mars, då omfattas endast längd, tresteg och kula. Varken diskusar, spjut eller släggor kastas under VM inomhus. Under utomhus-VM däremot, då omfattar det nya formatet samtliga nämnda grenar.

Friidrotts-VM utomhus hålls i Tokyo 13–21 september. Det satsar inte bara Vanessa Kamga på, utan även Simon Pettersson, som också är diskuskastare.

undefined
Diskuskastaren Caisa-Marie Lindfors från Uppsala kommer också få anpassa sig efter det nya formatet vid ett avancemang till friidrotts-VM.

Pettersson tycker själva syftet med det nya formatet låter bra.

– Jag tycker det är positivt att de vill göra teknikgrenarna mer intressanta och roligare för publiken att kolla på. Sen vet jag inte om ändringarna kommer lyckas med det direkt, säger han.

– Men det kanske kommer gynna bredden, alltså de som tävlar, eftersom det är flera som blir kvar i tävlingen längre. Då har flera chansen att få till en pärla i mästerskapet.

UNT har försökt nå Uppsalas tredje VM-aktuella diskuskastare Caisa-Marie Lindfors för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!