UIF-löparens sensationella testvärden

Isak Andersson förändrade sitt träningsupplägg och hittade både glöden och glädjen. Med ett leende talar den 22-årige UIF-löparen om testvärden som är de bästa någonsin. Klart bästa.

UIF:s landslagslöpare Isak Andersson under ett träningspass i IFU Arena i Uppsala. Alla muskelgrupper måste få träning!

UIF:s landslagslöpare Isak Andersson under ett träningspass i IFU Arena i Uppsala. Alla muskelgrupper måste få träning!

Foto: Håkan Lundh

Friidrott2019-12-13 08:00

I sommar är det OS i Tokyo, SM i Uppsala och EM i Paris … Snacka om att "här kommer allt på en och samma gång." En supersommar som kan få en tv-tittande sportjournalist att redan känna sig andfådd.

För Isak Andersson är det möjligheternas år 2020.

Att springa 400 meter är ingen enkel sak. En mjölksyragren. Ett kraftprov i över 45 sekunder. Åtskilliga löpare av hög klass har setts stumna de sista 20–30 meterna. Utslagna och liggandes i målfållan.

Ställer man dessutom dit häckar på de 400 meterna så blir uppgiften inte direkt lättare. Tekniken måste sitta utan några undantag, annars är det helt kört. När mjölksyran sätter in som mest och benen blir stelare är tajmningen – den mentala koncentrationen – avgörande. 

Isak Andersson springer 400 meter häck. Han är en av Sveriges bästa i grenen och han tävlar för Upsala IF. Han kör en egen sponsorbil, en hybrid av japanskt märke, och tränar i princip på heltid, mestadels i IFU Arena.

Den här vintern har det hänt något med Isak Andersson. Saker som kan få vem som helst som lyssnar på honom att höja blicken och skärpa sina sinnen. Vad sade han egentligen? Hörde jag rätt?

– Jag är bättre än någonsin. Skillnaden är markant. Jag hoppar högre, lyfter tyngre och springer snabbare. Allt är bättre, mycket bättre, än tidigare vintrar. Jag får lägre mjölksyra och uthålligheten har aldrig varit bättre.

Förklaringen till allt detta – som låter nästan för bra för att vara sant – ska vi återkomma till.

Först ska vi prata OS, EM och så lite SM eftersom tävlingarna avgörs på IFU Arena i Uppsala i sommar.

Olympiska spel är störst av allt. Vart fjärde år. En friidrottare kanske kan få uppleva tre OS om allt klaffar under en lång rad av säsonger. Nu avgörs spelen i japanska Tokyo för första gången sedan 1964. Isak Andersson vill springa i Tokyo, men resan dit är lång och svår. Konkurrensen känns mördande. 

– Att kvala in till OS är mitt stora mål. Jag måste sänka mitt personliga rekord med en sekund eller lite mer. Man brukar säga att "röra sig mer än två sekunder på en säsong är in princip omöjligt."

Isak Andersson sprang på 50,05 vid junior-EM i Polen sommaren 2017. Han måste alltså ner under 49 sekunder för att blidka Sveriges Olympiska Kommitté. Tider som bara Sven Nylander (47,98) och Niklas Wallenlind (48,35) har gjort av svenska häcklöpare.

– Helst ska jag ner på de tiderna ett par gånger för att kvala in till OS, säger Isak Andersson efter ett tre timmar långt pass tillsammans med sin träningsgrupp.

Att det blir EM i Paris för Andersson är redan klart. Han har klarat kvaltiden. OS är något helt annat.

Nu har en annan skandinavisk häcklöpare visat att allt är möjligt och att det inte bara är amerikaner och andra löpare utanför Europa som kan vinna stora titlar: Karsten Warholm från Norge, som under sitt makalösa 2019 pressade sig ner mot (nåja, inte så långt ifrån i alla fall) Kevin Youngs oerhörda 46,78.

– Warholms tider sporrar mig. Kan han så kan jag. Han är norrman och lätt att relatera till, säger Andersson.

Det är en harmonisk Isak Andersson som UNT följer under träningen i IFU Arena. Han har lätt till skratt samtidigt som målmedvetenheten finns där. Ingenting verkar lämnas åt slumpen. Allt vägs på guldvåg.

– Alllt jag gör ... Jag går på ett speciellt sätt (när vi talar om isiga gator), tar inte folk i hand och undviker folksamlingar. Alla uppenbara riskfaktorer undviker jag.

Att åka på en skidresa till Åre är inte att tänka på. Eller att spela innebandy med kompisar – nej, nej och åter nej. 

Det är åtta timmars sömn och ett exakt träningsprogram upplagt av Bengt-Erik Blomkvist. Det är så vardagen (och stora delar av helgerna) ser ut för Isak Andersson. Men det är en taggad Andersson som varje dag öppnar dörren till IFU Arena. Just nu leker friidrottslivet.

Resultatförbättringarna är avsevärda – och nu ska vi berätta varför det är så.

– Under alla år tidigare har jag tränat ensam, eller i fjol med min sambo (Ebba Svantesson, löpare i UIF). Nu har vi en hel träningsgrupp med sex personer eller sju med Erik Hagberg som rehabtränar just nu.

Sextetten som tränar tillsammans är Ebba Svantesson (400 meter), Ida Jansson (400), Antonis Dinopoulos (tresteg tidigare och numera kanske 400),  Julian Gabert (200 och 400), Leon Bottheim (800 och 400) samt Isak Andersson. 

Alla sex (eller sju) har det gemensamt att de är löpare förutom Dinopoulos som också hoppar tresteg.

– Allt vi gör är mätbart, säger Andersson, som har hela träningsprogrammet i sin mobil. Bengt-Erik "Benke" Blomkvist, tränaren, bor i England och är bara undantagsvis på plats i IFU Arena, men det kanske blir annorlunda i framtiden.

Det är inte helt omöjligt att Blomkvist kommer att knytas närmare Upsala IF, betydligt närmare. Men det är många som slåss om Blomkvists tjänster. Han har varit verksam på allra högsta nivå i England och det finns mer penningstarka intressenter än UIF – om man säger så...

För Isak Andersson och de andra i klubben fortsätter nötandet (det roliga nötandet!) i IFU Arena.

Att översätta Isak Anderssons fina träningsresultat till tider på 400 meter häck låter sig inte göras. Men det troliga är nog att hans 50,05 kan kapas när säsongen startar i vår/sommar. Nu är friidrotten på elitnivå en balansgång. Det minsta felsteg, och  då menar vi felsteg i form av skador, kan få ödesdigra konsekvenser.

Det kan räcka med en rejäl influensa och en månads frånvaro från kvalitativ träning.

– Då är det kört, säger Isak Andersson och kostar på sig ett litet leende.

Till skillnad från många grenar är 400 meter häck ingen inomhusgren. Det går helt enkelt inte att ställa upp häckar runt banan i exempelvis IFU Arena eftersom kurvorna är doserade.

Ren häckträning blir det bara en gång i veckan för Isak Andersson. Men just när det gäller häcktekniken kan det finnas tiondelar att tjäna/kapa.

Men sina 50,05 är Isak Andersson åtta i Sverige genom tiderna. En drömgräns är 50 sekunder för en svensk häcklöpare, men inte för 22-åringen från Upsala IF. Där är det under 49 sekunder – först och främst.

Under sommarens SM i Uppsala finns det möjlighet att se honom tävla på hemmaplan. SM blir ett stort evenemang för UIF, det största på mycket länge, större än en inomhuslandskamp.

Isak Andersson sitter dessutom i UIF:s styrelse och är djupt involverad i SM-tävlingarna.

Har vunnit tre raka guld

Isak Andersson

Ålder: 22, fyller 23 i januari.

Familj: Sambo med Svantesson, även hon löpare i UIF.

Klubb: Upsala IF.

Personligt rekord på 400 meter häck: 50,05 (2017).

Några meriter: Tog sitt tredje raka SM-guld vid tävlingarna i Eskilstuna 2018 då han bland annat konstaterade "att jag ska nog ha fler runt mig att träna med. När man tränar själv är det svårt att få ut det sista." JEM-finalist 2017 (under de tävlingarna noterade han rekordet 50,05) och med i den svenska EM-truppen i Berlin 2018.

Karta: IFU Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!