Stjärnan fast i en ond spiral: "Är en sån som grubblar"

För ett år sedan passerades 70-meterslinjen. Nu har han fått kämpa med att nå 60. Det är det – och grubblerier – som diskusstjärnan Simon Pettersson brottas med inför stundande VM.

Den fysiska formen är det inget fel på men timingen och de långa kasten lyser med sin frånvaro för Simon Pettersson i diskusringen för stunden. Hittar han rätt på VM?

Den fysiska formen är det inget fel på men timingen och de långa kasten lyser med sin frånvaro för Simon Pettersson i diskusringen för stunden. Hittar han rätt på VM?

Foto: Joel Marklund

Friidrott2023-08-17 16:30

Det är bara två år sedan det bragdartade OS-silvret och så sent som förra året blev han VM-femma i USA. Det stora målet inför den här säsongen var att slå till med en VM-medalj men med tanke på hur säsongen sett ut tyder ingenting på det.

– Det har varit en knackig sommar och jag har inte fått det att stämma överhuvudtaget, säger Simon Pettersson före ett av de sista kastpassen i Uppsala inför resan till ungerska Budapest. 

undefined
"Det har varit en knackig sommar och jag har inte fått det att stämma överhuvudtaget"

Resultaten under säsongen är väldans långt ifrån det personliga rekordet på 70.42 som gjorde honom till svensk mästare i augusti förra året. Han har varit över 64 meter vid två tillfällen men den senaste månaden har han inte varit i närheten av det. Vid årets SM kom han tvåa på 60.23. I tävling efter tävling har han i intervjuer besviket konstaterat att det inte stämmer.

– Jag har inte varit nöjd med någon egentligen. Det är många av tävlingarna i Sverige som man verkligen vill prestera på för att det är hemmapublik och då är det mest tråkigt att inte kunna leverera och göra en bra tävling, säger Sixarby-Simon.

undefined
Pettersson har kastat över 70 meter som längst men den här säsongen har det blivit som längst 64.60.

Flytten hem – och tränarbytet från Vesteinn Hafsteinsson till Henrik Wennberg – har hittills inte blivit alls (resultatmässigt) som han tänkt sig. 

– Jag skulle säga att inget är tränarens fel. Mycket ligger hos mig själv. Jag är en sån som grubblar och gillar att göra det även om det ibland gör det sämre för mig. Det känns som att jag vet vad jag behöver göra. Behöver få in kast med bra timing och känsla men har inte kunnat nyttja den fysiska formen jag haft.

Grubblar du för mycket?

– Det var väl det som hände litegrann. Jag är väldigt optimistisk som person men har jag gjort en dålig tävling följt av ett träningspass som varit halvdant, kanske nåt som varit bättre men sen en ny dålig tävling har det blivit som en ond spiral som blir djupare och djupare. Jag har fått sämre och sämre självförtroende och det tar tid att bygga upp det.

– Förra säsongen var snarlik. Försommaren var småknackig då med men inte alls på samma sätt. Det blev bättre på slutet. 

Kontakten med sin tidigare isländske tränare har han inte släppt helt.

– Vi har haft lite kontakt sedan vi slutade, stämt av lite filmer då och då. Det är både bra för mig och Henrik att bolla. Jag ser det här som en väldigt bra läroperiod. Min och Henriks relation har växt extremt mycket i och med den period vi gått igenom. Det hade varit värre om vi har en bra säsong nu och det här kommit nästa år, innan OS. Förhoppningsvis ska vi lösa det.

undefined
Det svaga resultaten har fått Simon Pettersson att grubbla.

Efter att ha slutat på 19:e plats i sitt första VM 2017 blev han två år senare nia och förra året blev han alltså femma. Han kliver in i lördagens VM-kval med vetskapen om att 32 andra kastare kastat längre än honom den här säsongen. Bara tolv når måndagens final.

Men han pratar om att han ser fram emot att tävla och att kastningen "är på rätt väg". Och man ska komma ihåg att Pettersson visat sig vara en grym mästerskapskastare så kanske ska han inte räknas bort ändå.

– Kollar man vad jag gjort hittills i sommar har jag ingen statistik att stötta upp mitt deltagande på. Jag kanske har ett snitt på 61 meter vilket borde vara 65. Kollar man på det har jag ingenting med topplaceringarna att göra. Men jag har ändå gjort några VM och mästerskap, säger Pettersson, som nämner att det brukar krävas runt 63 meter i ett kval för att nå final.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!