– Nu vill jag bara sova, säger Bahta, som också springer 10 000 på söndag.
Det är svenskt övertag både på dam- och herrsidan efter dag ett, en rejält kylslagen dag ska sägas, på Stockholms stadion.
På damsidan är dessutom dag två såpass stark för svensk del att missräkningar likt den finländska trippeln på 100 meter häck ändå inte ska spela någon roll.
Sverige leder med 98,5–84,5 och för att Finland skulle kunna störa på allvar hade det nog behövts fler överraskningar, som på till exempel 800 meter, där duon Meraf Bahta och Hanna Hermansson ledde Sverige till en dubbelseger, med Isabella Andersson på fjärde plats.
Bahta vann på nya personliga rekordet 2.04,41, mindre än ett dygn efter att hon också förbättrade sitt personbästa på 1 500 meter vid Diamond League-galan i Bryssel. På söndag förväntas hon vinna även 10 000 meter på Finnkampen.
– Benen känns bra, men jag är väldigt trött i huvudet. Jag är helt slut efter resan, jag gick upp kvart i sju i morse och landade vid kvart över ett. Jag ville inte ens äta lunch, jag ville bara lägga mig direkt, säger Meraf Bahta, som ändå tror att hon ska mäkta med ytterligare en mil på Stadion.
– Det är klart. Det blir spännande i morgon. Men tre lopp, det är ganska tufft.
På herrsidan leder Sverige med knappa 125–118, bland annat efter en bra avslutning med dubbelseger på beräknade förlustgrenen 1 500 meter samtidigt som Michel Tornéus till slut lyckades klämma till med längdtävlingens enda åttametershopp, och på så sätt ta viktiga poäng för Sverige.
– Jag visste att om jag skulle få vind i ryggen så skulle jag klara det. Det viktiga i dag var en seger, så jag är väldigt glad, säger Michel Tornéus.
Herrmatchen ser ändå ut att kunna bli jämn ända in på sluttampen.
– Det är långt kvar, och det ska vara spännande. Det hade inte varit kul om vi hade gått ut och dödat direkt. Det ska vara tajt, det är roligast för allihop, säger Michel Tornéus.
Upsala IF hade två deltagare i seniorlandskampen.
Oskar Lundqvist hoppade höjd – en tävling som blev lite knepig på grund av kylan. Han tog 1,97 och 2,01 i första försöket, men på 2,05 tog det stopp. Han slutade fyra. Det var bara tre hoppare som tog 2,05. Sverige förlorade grenen med 13–9.
Vanessa Kamga från UIF var det svenska hoppet i diskus, men hon fick inte till det riktigt. Bara ett giltigt kast (av sex) som mätte 50.10. Därmed blev Sveriges på papperet bäste kastare bara femma. Finskan Salla Sipponen vann på 54,06 – nästan metern sämre än Kamgas års- och personbästa.
I övrigt talades det om diskningarna – som irriterade förbundskaptenen Karin Torneklint.
– Jag tycker inte att det är okej, säger hon.
Mest dramatiskt under den första dagen, och den största missräkningen för svensk del, var 10 000-metersloppet. Med drygt ett varv kvar gick finländarna Robin Ryynänen och Jarkko Järvenpää upp i ledningen. Den sistnämnda gick nästan direkt i backen efter en knuff från David Nilsson.
– Det var väldigt onödigt, det hade varit enklare att gå om på utsidan. Men jag trodde aldrig att han skulle falla så lätt, säger David Nilsson.
Jarkko Järvenpää har en lite annan bild:
– Det var då ingen liten knuff. Jag är ingen liten kille direkt, och jag ramlar inte av någon småsak. Jag hade båda fötterna i marken så det behövs en ganska rejäl knuff bakifrån för att jag ska ramla, säger Jarkko Järvenpää.
Ryynänen vann till slut loppet före Sveriges Mikael Ekvall. En ångerfull Nilsson släppte sedan förbi Järvenpää på upploppet för att eventuellt slippa diskning, men domarna visade ingen barmhärtighet och Sverige tappade viktiga poäng.
– Det var en snygg gest på upploppet av David, och vi är ju kompisar. Men jag och Robin hade nog blivit etta och tvåa annars, och då hade vi fått ännu fler poäng, säger Jarkko Järvenpää.
Poängmässigt var de dubbla diskningarna på 1 500 meter ännu värre för svensk del. Domarna tyckte inte om hur Finlands Samu Mikkonen och Elmar Engholm knuffades i början av loppet, och båda blev utan poäng. Det drabbade Sverige värst eftersom Engholm var trea i en till synes svensk trippelseger medan Mikkonen gick i mål sist.
– De tappade en poäng och vi tappade fyra poäng, och det tycker inte jag är okej. Och så var det onödigt att vi tappade så många poäng på 10 000 meter också. Men Finnkampen är Finnkampen, det blir ju känslor. Särskilt de här loppen som har mycket taktik, säger Karin Torneklint.