För tredje året i följd kommer Armand Duplantis att hoppa stav i sin egen gala i IFU Arena. Det första året (2022) präglades delvis av pandemin och arrangören vågade inte bygga någon stor läktare. Men galan höll yppersta klass. Det var en show i ordets rätta bemärkelse. En sådan där tillställning man "ser på tv från USA."
I fjol var den höga långsidesläktaren på plats och arrangören, med bland andra UIF, hade spetsat galan ytterligare. Inramningen, med 2 300 åskådare, bidrog till helhetsintrycket.
Så vad ska UIF och de andra göra för att höja galan ytterligare?
– Vi försöker göra mer än en vanlig friidrottstävling. Det ska vara underhållning för publiken, säger Armand Duplantis under en pressträff på Arenahotellet i Uppsala.
Men någonting "mer" kommer att hända. Det är inte bara Duplantis och de andra som ska hoppa stav.
– Det blir nånting... säger Duplantis och skruvar lite på sig för att accentuera att han "inte kan säga något mer."
Men frågan ställs ändå: Vad är det som ska hända? Är det någon som ska sjunga, eller vad är på gång?
– Det blir lite kul, säger Duplantis. Det är typ hemligt, det blir en show precis innan stavhoppsgalan ska börja.
Men mer än så vill inte världens bästa stavhoppare avslöja, men att det blir lite annorlunda än de tidigare två galorna tycks stå utom allt tvivel. Inte heller "galageneralen", Peter Jonsson, vill avslöja vad det handlar om.
Själva tävlingen kommer Armand Duplantis att vinna – eller?
Två av konkurrenterna, som satt på varsin plats om Duplantis under pressträffen på Arenahotellet, tror nog inget annat. Men faktum är att Duplantis inte är världsetta ännu. Dock så är inomhussäsongen i sin linda. De flesta har gjort bara en tävling. Bäst är amerikanen Chris Nilsen, som gled över 5,90 den 12 januari.
UIF-sprintern Joel Ekman var den som med bravur ("jag var skitnervös!") ställde frågor till Duplantis, Nilsen och Kurtis Marschall från Australien. En del av fokus hamnade på sommarens OS i Paris. Hur annorlunda är det här året jämfört med en "vanlig" säsong?
– Äh, inget utöver det vanliga egentligen. Enda skillnaden är nerverna – och så kvalet, som är lite speciellt i USA, säger den nuvarande världsettan och syftar på de (ö)kända amerikanska uttagningarna där de tre bästa får representera sitt land på ett OS eller VM.
Inte heller Duplantis tycker att OS-året 2024 är så annorlunda än de senaste tre åren, men kanske av en annan anledning än Chris Nilsen.
– Det är inte så stor skillnad. Jag tänker inte så mycket på det, säger han och nämner både "chilla" och "lugnt."
Han har ju några medaljer sedan tidigare, UIF-hopparen. Bland annat OS-guldet i Tokyo för fyra år sedan, så det här med Paris och OS är nog inte lika pirrigt för honom som för många andra. Sådant brukar kallas rutin, även om det kanske känns lite märkligt att ens snudda vid det ordet när det handlar om en 24 år ung atlet.
Tisdagens Mondo Classic är i princip utsåld och det innebär 2 300 åskådare, alla sittplatser. Det finns några "ströbiljetter" kvar, så det är inte omöjligt att få en plats till denna gala, som är en utmärkt reklampelare för staden Uppsala, eller som 5,95-hopparen Kurtis Marschall sade: "Det är så coolt att tävla här i Uppsala..." varpå Duplantis fortsatte meningen med "det finns ingen bättre plats för den här tävlingen än Uppsala."
UNT rapporterar direkt från galan.