- Det här är del 1 i UNT-sportens artikelserie "Mondo" & Uppsala. Artikeln publicerades första gången 9 juli.
Jonas Anshelm var inte bara verksam i UIF utan var även förbundskapten för det svenska ungdomslandslaget och det var till blågult han kom att lyckas knyta "Mondo" till sig först. Vägen dit gick via Armands storebror Andreas som även han gått i pappa Gregs fotspår och ägnat sig åt stavhopp.
– Det var Andreas jag kontaktade allra först, via Messenger, om att få numret till farsan. Det var honom som jag hittade på. Det var så vi fick till kontakten och sedan ställde jag frågan om det fanns intresse. I det tredje samtalet erbjöd jag Greg att vara med i truppen. Den avgörande saken till att Mondo valde att representera Sverige var att jag tog med Greg i truppen som en truppcoach, berättar Anshelm.
Truppen han pratar om var den svenska trupp som skulle åka till ungdoms-VM i Cali i Colombia 2015.
Armand tävlade vid den tiden för IK Stål från Avesta, dalaorten där mormor och morfar finns. Men under mästerskapet i Colombia började Jonas Anshelm och Greg Duplantis diskutera Upsala IF som en tänkbar nya klubbadress.
– Det kanske inte är så snyggt av förbundskaptenen att sitta och värva men så var det i alla fall. Jag nämnde det som alternativ eftersom han började bli duktig, berättar Anshelm.
Och det fanns ju dessutom en klar koppling till UIF i familjen Duplantis i form av mamma Helena som under namnet Hedlund tävlat för klubben i mångkamp en gång i tiden.
– Då känns ju det mycket bättre, att det finns en naturlig koppling. Vi har väl rekryterat friidrottare som har hört av sig men då vill ju vi att det ska finnas en koppling, att man kommer hit för att studera, säger Anshelm, som sitter i UIF:s styrelse.
– Då när jag tog upp det visste jag inte att Helena hade representerat UIF men det kom upp i samtalen.
Men Uppsalaklubbens större ekonomiska möjligheter tror Anshelm var kanske den största anledningen till att Mondo, som tidigare – som knatte – hade tävlat på Uppsalaspelen, bytte klubbadress 2016.
– Han började bli duktig och då är det viktigt att ha ett finansiellt stöd. Han hade ju ändå aldrig representerat IK Stål i all evighet utan hade hamnat i Malmö, Spårvägen eller Hässelby om jag inte tagit upp det. Vi kunde erbjuda en bra ekonomisk ersättning som var i paritet med de andra klubbarna.
UIF:s aktiva får så kallade dispositionsmedel (för träningsläger, resor med mera) som inte är kopplade till ålder utan är resultat- och prestationsbaserade. En 16 år ung Mondo som vunnit ungdoms-VM och redan hoppat 5,30 meter fick rätt till en bra ersättning.
– Han hamnade på en bra summa. Jag vill inte gå in på hur mycket men det var bra peng, säger Anshelm.
Att Uppsala låg nära Arlanda gjorde ju inte saken sämre när man ska frakta höjdhoppsstavar. Och i samma veva stod IFU Arena klar. Friidrottsdelen har rankats som Sveriges bästa och hyllats av Mondo åtskilliga gånger.
– Han har fortfarande en massa stavar i hallen, säger Anshelm.
Världsungdomsspelen i Göteborg och lag-SM i Norrköping, där Duplantis satte ett nytt prydligt personligt rekord på 5,51, var hans första tävlingar i UIF-linnet efter klubbytet. Nu åtta år senare har han hoppat 6,24 och vunnit allt som går att vinna.
Känns det som länge sedan "värvningen" ägde rum?
– Ja, det gör det ju. Det känns som länge sen. Det känns häftigt att det blev så för det var så jag trodde att det skulle bli när man såg honom hoppa. Jag kommer ihåg att när jag såg honom i Colombia sa jag att han kommer hoppa sex meter.
Senare har Jonas Anshelm även sagt att 6,40 är fullt möjligt.
Frågan är hur länge UIF får behålla sin guldklimp? Armand Duplantis har fortfarande kvar sitt ekonomiska stöd från föreningen (på samma nivå som tidigare) och står inte och faller med varken det eller om han skulle få några tusenlappar mer hos en konkurrent.
– Jag tror att han kommer bli kvar i Uppsala hela livet. Han har en väldig kärlek till klubben och är hedersmedlem, säger Anshelm.