Så hyllas "Mondo" – av Uppsala kommun

Armand Duplantis får Uppsala kommuns hedersmedalj inom idrott efter sin makalösa säsong med OS-guld och världsrekord. "Jag är glad och stolt att jag kan glädja Uppsala", säger "Mondo" om utmärkelsen.

Armand Duplantis under den exklusiva intervju han gjorde med UNT innan OS i Paris.

Armand Duplantis under den exklusiva intervju han gjorde med UNT innan OS i Paris.

Foto: William Ankarhake

Friidrott2024-10-07 13:45

Hedermedaljerna delas ut inom flera olika områden och går till personer som "var och en med enastående insatser berikat Uppsala, Sverige och världen". Ofta går de till betydligt äldre människor än "Mondo", men:

– Kommunen tycker att han gjort något unikt i så många år nu att det var befogat att "redan" dela ut den här medaljen till honom, säger Daniel Wessfeldt, manager, till UNT.

Armand Duplantis själv är under måndagen på väg till New York där han ska umgås med sin familj en stund innan träningen inför kommande säsong drar igång igen. Han är glad över den speciella utmärkelsen.

– Det var häftigt att kunna få den redan nu. Jag är stolt och glad att jag kan glädja Uppsala med sina framgångar på det här viset. Jag kommer tacksamt att ta emot medaljen, hälsar han via Wessfeldt.

undefined
Armand Duplantis och hans team är nöjda med de insatser som gjorts lokalt för att uppmärksamma hans idrottsliga prestationer.

Managern tycker själv att det är rimligt att Mondo får hedersmedaljen.

– Jag tycker det är extra roligt att han föräras med detta för han har en klar koppling till Uppsala och han tävlar ju för Upsala IF. Han har ju sin egen gala som regelbundet arrangeras i Uppsala och som har stor uppmärksamhet runt om i världen, säger Daniel Wessfeldt.

Hösten har annars präglats av en debatt huruvida Armand Duplantis borde ha fått ett offentligt firande tillägnat sig av Uppsala kommun efter sin makalösa insats i OS i Paris. Mondo och hans team nöjda och glada över det som till slut blev av.

– Medaljen han får nu är i sig ett tillräckligt firande och erkännande från kommunens håll. Och så hade ju hans klubb, UIF, ett firande där det var fullsatt och han satt och skrev autografer i timmar, säger Wessfeldt.

Men vad tycker ni om att han inte blev firad på exempelvis ett torg, så alla kunde få ta del av hans insatser?

– Ofta sker ju sådana typer av firanden i direkt anslutning till mästerskapet när idrottarna eller idrottaren i fråga kommit hem. Och problemet var ju att Mondo inte kom hem. Han hade den här 100-meterstävlingen i Zürich strax efter OS och flera Diamond League-tävlingar.

undefined
Armand Duplantis under firandet i IFU arena, som arrangerades av Upsala IF.

Daniel Wessfeldt vittnar om ett galet intresse för en av världens absolut främsta idrottare.

– Folk drar i honom från alla håll och kanter i hela världen. Det är reportage, och tv-inslag och förfrågningar hela tiden. Han kan inte dela sig i flera delar för att hinna med allt.

Fick han en förfrågan av kommunen som han tackade nej till?

– Inte vad jag vet. Med det sagt är vi nöjda med de evenemang som har arrangerats. Han har till exempel blivit inbjuden flera gånger av landshövdingen (Stefan Attefall, reds. anm), men senast krockade det med en tävling. Han kan inte gå på allt han blir bjuden till.

Kommunens motivering

Armand Duplantis, för att han med enastående idrottsprestationer, genom uthållighet och exceptionell teknik, tagit flera internationella guldmedaljer och slagit en lång rad världsrekord samt för att han som en av världens ledande idrottspersonligheter inspirerar en ny generation av idrottare i Uppsala och nationellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!