– Det är klart vi kan och ska uppmärksamma Armand Duplantis extraordinära insats, säger Sofia Andersson (M), kommunalråd.
Uppsala kommun har dock – efter viss diskussion – valt att hålla i mer generella firanden av idrottsliga prestationer från idrottare med koppling till Uppsala, vilket UNT har rapporterat om.
– Vi kände inte ens till att diskussionen hade förts innan vi läste om det och då var vår reaktion det motsatta. Vi vill fira och hylla Duplantis på något sätt, säger Andersson.
På så vis tog en motion sin början. Den innehåller förslag på installationer helt dedikerade till ”Mondos” nya OS-guld och världsrekord samt framtida dylika insatser.
– Det konstnärliga, och hur, var och när, vill vi såklart att alla berörda parter och lämpliga förvaltningar är med och avgör. Men vi tänker en målning, en stav, en bänk eller något man ser och använder, något levande och som går att uppdatera genom tid och rum.
Motionen planeras att lämnas inför nästa kommunfullmäktige den 9 september.
Det handlar om att andra städer uppmärksammat detta, menar Sofia Anderson. Men också om stolthet.
– Vi borde också fira och vara mycket mer stolta över det vi har i idrotts- och kulturväg i Uppsala.
– Jag såg på nyheterna att det varit försäljningsrekord av pingisracket och att barn hoppar stavhopp, så det är ju tydligt att OS har inspirerat många. Det gäller troligtvis även Uppsala, bara att det inte syns här.
Deras förhoppning är att den eventuella framtida installationen kan tillföra liknande inspiration.
– Främst handlar det om att hylla och visa stolthet, men den kan säkert också inspirera folk till att röra på sig.
Bortsett från motionen, går Moderaterna i tankarna på att återinföra större firanden på Vaksala torg vid liknande händelser i framtiden.
– Det är dock inget vi initierat nu, men om ett sådant förslag skulle dyka upp står vi bakom det.
Hon menar att det är synd att den typen av firanden har försvunnit. Hon exemplifierar med Storvretas frånvaro från Vaksala torg efter fjolårets SM-guld.
Motionen och era tankar verkar strida lite mot hur kommunen hanterar uppmärksammandet av idrottsliga prestationer, är den tolkningen riktig?
– Ja, men delvis. Diskussionen som tydligen förts, var inget vi kände till och vi tycker ju att Mondos och liknande insatser är värda att fira på ett tydligare sätt än nu, säger Sofia Andersson.
I Armand Duplantis fall hänvisar hon till hans Uppsalakoppling och Zlatans ord.
– Han har ju en otroligt stark koppling hit genom Upsala IF, och det som Zlatan sa om honom ”det är bra att någon tar över fanan efter mig”, indikerar ju på Mondos storhet, säger hon.
– Vi har en världskändis som representerar Uppsala.
Karolin Lundström (V) är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun. Hon säger följande om kritiken:
– Jag tycker att det är att förenkla situationen. Det här är en ganska komplicerad fråga eftersom vi är en ganska stor kommun som har väldigt många duktiga idrottare och lag.
Precis som idrottschefen Magnus Jansson tidigare uttryckt i en UNT-intervju hänvisar Karolin Lundström till rättviseaspekten av det hela.
– Vi är oerhört stolta över Armand Duplantis och han sätter verkligen Uppsala på kartan. Men den här frågan är större. Vad ska vi egentligen fira? Vi som kommun ska inte värdera idrotter mot varandra. Vi vill inte påstå att en bra prestation i fotboll är större än en bra prestation i judo till exempel.
– Ska vi fira Mondo men inte Nebil Ibrabhim som var på OS och vann en match men inte kom hem med medalj till exempel?
Men kan man inte erkänna att det Mondo gjort sträcker sig bortom det här resonemanget? Det vore inte otänkbart att även Nebil Ibrahim vill hylla Mondo hemma i Uppsala.
– Jo men visst. Men jag tänker lite att hans världsrekord och OS-guld firades där och då. Halva Sveriges befolkning lyssnade på radion eller tittade på tv när han tog guldet. Han tävlar för ett Uppsalalag, men han är hela Sveriges angelägenhet och stolthet. Friidrottarna är inte alltid så bundna till orter. Firandet av honom är mycket där och då i Paris när han slår världsrekordet. Vi tycker inte att vi (Uppsala kommun, reds anm) är exklusiva där.
Samtidigt säger Karolin Lundström att det vore fantastiskt om han "dök upp" på Olympiadagarna i Uppsala i slutet av augusti när Uppsalas olympier ska firas i mindre skala.
Har du själv kontaktat honom?
– Jag har inte kontaktat honom. Jag vågar inte säga exakt vad som har gjorts. Men jag utgår från att han är tillfrågad för att komma till Olympiadagarna.
Trots att Karolin Lundström gång på gång är tydlig med att det bottnar i att man vill vara rättvis mot idrottsföreningarna och idrottarna i Uppsala finns också en viss självkritik.
– Jag vill absolut att vi ska bli bättre i de här frågorna. Det behöver finnas en tydlighet för vad som gäller vid speciella tillfällen och prestationer och vem och vad som ska hyllas. Där behöver vi arbeta fram en dialog med föreningslivet, för det är ju av högsta vikt hur föreningarna och idrottarna själva vill eller inte vill bli firade för speciella prestationer.
Hon fortsätter:
– Det är ett pågående arbete mellan olika avdelningar inom kommunen, där även Destination Uppsala, som för närvarande har hand om elitidrottsfrågorna, ingår.
Fotnot: Sedan den här artikeln skrevs har även Kristdemokraterna i Uppsala lämnat in ett förslag till kommunstyrelsen om arrangera en offentlig hyllning till Duplantis.