OS-medaljören: "Folk åkte och tutade utanför huset"

Med en OS-medalj i handen är Simon "SixarbySimon" Pettersson tillbaka där allt började. Han tar med oss på OS-resan och berättar om uppmärksamheten han har fått från folket i hemmabyn.

Simon Pettersson tävlar under lördagen på Örbyhus IP.

Simon Pettersson tävlar under lördagen på Örbyhus IP.

Foto: Oscar Ågren

Friidrott2021-08-07 07:00

Simon Pettersson är tillbaka på hemmaplan igen efter att ha kastat diskus i Tokyo. Han kom hem med en OS-silvermedalj i handen i måndags kväll. UNT träffar honom där allt en gång började – på Örbyhus idrottsplats.

– Det har varit väldigt intensivt under dygnen precis efter tävlingen. Det är först nu när man kommit hem som man kan landa lite grann. Jag tror jag behöver några till dagar för att låta det sjunka in ordentligt för det känns fortfarande lite overkligt. Det känns inte som att det var OS vi var på utan att det var på en vanlig tävling, säger Simon Pettersson.

Det var på Örbyhus idrottsplats som han och hans syster började med friidrott. Då var han en mångsysslare och höll på med mångkamp. Det var först för åtta år sedan när han började på Karlstads friidrottsgymnasium som diskus blev 27-åringens främsta gren.

– Jag har satsat på diskus i åtta år och jag har tagit steg undan för undan. Jag kände från början att det kanske inte var just det här OS:et som jag kanske skulle vara bäst på. Kanske att 2024 låg närmare till hands och försöka att ha en peak då. Att jag skulle vara så pass konkurrenskraftig redan nu, det var en stor bonus egentligen.

Inför mästerskapet hade han inte särskilt höga förväntningar och resan var nära att stanna innan ens finalen hade börjat. I kvalet kastade han två gånger om för kort för att ta sig till final. Han samlade ihop nerverna. Det tredje och sista kastet tog honom till final.

– Det blev lite mer spännande än vad det skulle behöva bli. Jag började för löst egentligen och skulle tryckt på lite mer från början. Sedan blev det för mycket attack i andra och sen fick jag ihop det på sista försöket, säger Pettersson och fortsätter:

– Det var det första steget och sedan var det bara att tuta och köra i finalen. Försöka tävla så gott det gick.

I finalens sista omgång fick han till ett kast på 67.39 meter. Landsmannen Daniel Ståhl hade tidigare kastat 68.90 meter. Det innebar en historisk dubbel. Bilderna efteråt visade tydligt vad Simon Pettersson och Daniel Ståhl kände.

– Jag tror de talar sitt egna språk egentligen. Bilderna beskriver mer än vad jag kan göra med ord. Det var en underbar känsla och just att kunna vara två svenskar också. Att göra en dubbel, det är en dröm som många har och inte får uppleva så många gånger. Det var bara att försöka ta in ögonblicket och njuta av det, säger Pettersson.

undefined
Simon Pettersson firade vilt med Daniel Ståhl efter dubbeln.

Att som svensk ta en dubbel i ett OS är få förunnat. Senast det gjordes i en friidrottsgren var 73 år sedan (OS i London 1948).

Det var Simon Petterssons första OS någonsin och han skulle gärna göra om den resan.

– Det var något utöver det vanliga. Så mycket större än vad jag hade räknat med. OS-byn och bara matsalen var extremt stor. Det är en väldigt inspirerande miljö just med alla idrottare och lag som är där. Yao Ming (Kinas största basketstjärna) satt i matsalen. Det var människor man har kollat på ganska länge och hört talas om. Att bara kunna se dem på nära håll kändes häftigt.

De senaste dagarna har Simon Pettersson försökt att landa och komma in i rutinerna. Han har fått göra fler intervjuer än vad han är van vid, men det hör till, säger han. Från folket hemma i byn Sixarby (ligger strax utanför Tierp) har stödet varit enormt och det fick han snabbt känna redan i Tokyo.

– Det har varit ett extremt fint mottagande här hemma och jag är väldigt tacksam för alla som kommer fram och säger grattis. De har hängt en grej runt Sixarby-skylten hemma i byn och satt upp lite bilder längs vägen, säger han och fortsätter:

– Direkt efter tävlingen ringde jag till mamma och pappa och pratade med dem och så. Då hörde jag i bakgrunden hur folk åkte och tutade utanför huset. Det var en väldigt häftig känsla faktiskt, säger Pettersson.

Hur hanterar du uppmärksamheten?

– Det är roligt. Man får inte ta saker för givet, säger han.

Från OS i Tokyo till Örbyhus idrottsplats. Kontrasterna är stora och under lördagen ska han tävla på hemmamark. Hans barndomsklubb Örbyhus IF anordnar "SixarbySimons" som är en kasttävling där man samtidigt kommer att hylla Simon Pettersson för framgången. Huvudpersonen själv kommer att delta och det förväntas bli en publikfest.

– 600 personer är väl gränsen. Alla som håller på här nere är lite oroliga för att det kommer komma för mycket folk. Men vi får väl se.

Simon Pettersson

Född: 3 januari 1994.

Klubb: Hässelby SK.

Tävlar i: Diskus.

Personbästa: 69,48 meter den 29 maj 2021 i Växjö.

Aktuell: Tog OS-silver i Tokyo med ett kast på 67.39 meter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!