Mot Peking via Sydafrika och Arizona

Uppsalafriidrottaren Daniel Lundgren är mitt uppe i sin försäsongsträning och har målet klart inför kommande tävlingssäsong.
– Jag tror absolut att det är möjligt. Det måste jag göra, annars skulle jag inte orka hålla på, säger han.

Foto: Tomas Lundin

FRIIDROTT2014-11-03 11:24

29-åriga Uppsalabon Daniel Lundgren är ute på dagens första träningspass. Han glider, nästan retfullt enkelt, fram på de slingrande grusvägarna genom den natursköna Hågadalen i närheten av Eriksberg. Det är här han lägger ner åtskilliga timmar per vecka för att dels försvara SM-medaljen på 3000 meter hinder, men också för att prestera en tillräckligt bra tid på distansen så att han får en biljett till nästa års VM i Peking.

Under flera år lade sig silvermedaljerna på hög och Daniel funderade ett tag på att lägga ner satsningen. På SM-tävlingarna 2009, 2010, 2011 och 2013 har Lundberg sprungit i mål som tvåa. Men så kom äntligen fullträffen när SM avgjordes i Umeå i början av augusti, Turebergslöparen skar mållinjen som etta.

– Det var stort. Jag har känt mig i slag många gånger på SM och jag var otroligt besviken över silvret 2013 och tänkte nästan lägga av efter det. Men efter ett par dagar så vände besvikelsen till en oerhörd revanschlusta istället.

Daniel Lundgrens friidrottskarriär kom igång relativt sent och det var först i 15-årsåldern som han testade på friidrott. Han började tävla för Tierpsklubben Naif -79, trots att han ursprungligen kommer från Bålsta. Ett par år senare började han på löpargymnasiet i Sollentuna och efter att ha tagit studenten bytte han klubb till Turebergs FK, vilken han representerar än idag.

– Ungefär vid 20–21-årsåldern så började jag tycka att det är här är väldigt kul. Inte bara att tävla utan också själva träningen och det var väl först då som jag bestämde mig för att satsa.

Till Uppsala flyttade medeldistanslöparen för ungefär fyra år sedan. Han studerar heltid vid Uppsala Universitet och går allt vägen så kvitterar han ut sin juristexamen lagom till sommaren. Men innan dess väntar ett flertal friidrottsliga äventyr och huvudmålet för nästa säsong är att kvala in till VM som avgörs i Peking i slutet av augusti. I förberedelserna finns planer på att resa till både Sydafrika och USA för att kunna ladda upp på bästa sätt.

– Den 10 december reser jag till Sydafrika och blir där i tre veckor. Upplägget blir ungefär detsamma men det är guld med ett miljöombyte samtidigt som jag inte behöver tänka på något annat än träningen. I april är tanken att resa till Flagstaff i Arizona och träna på hög höjd. Det är många friidrottare som reser just dit och förhoppningsvis kan jag vara med i ett par lopp däromkring men exakt vilka lopp det bli vet jag inte ännu.

Under försäsongsträningen är Daniel Lundgrens träningsschema minst sagt späckat. Varje vecka löper han uppemot 12-14 mil fördelat på 9-12 träningspass. Ett upplägg som ska få honom att sänka sitt personliga rekord (8.38.75) och klara kvalgränsen till VM.

– Det har inte släppts några exakta kvaltider ännu men jag måste springa betydligt fortare än vad jag gjort hittills. Det borde krävas tider kring 8.25–8.28.

Hur ser du på chanserna att klara det?

– Jag tror absolut att det är möjligt. Det måste jag göra, annars skulle jag inte orka hålla på.

Kommande års SM avgörs i Söderhamn mellan den 7–9 augusti. Några veckor senare, mellan 22–30 augusti arrangeras VM i Peking och på Stockholm Stadion den 12–13 september äger Finnkampen rum. Tre stora tävlingar där Daniel Lundgrens namn förmodligen kommer att finnas med i startlistorna.

FAKTA

Daniel Lundgren
Klubb: Turebergs FK
Bor: Blodstensvägen, Uppsala
Gör: Studerar juridik vid Uppsala Universitet och springer 3000 meter hinder
Största meriter: SM-guld (2014), SM-silver (2009, 2010, 2011 och 2013), deltagit i EM i Zürich, tävlat i Finnkampen 2009, 2010, 2011, 2013 och 2014
Personligt rekord: 8.38.75

En träningsvecka med Daniel Lundgren

Måndag:
Pass ett: Löpning, 12 km.
Pass två: Styrka.

Tisdag:
Pass ett: Jogg 8 km.
Pass två: Backe och långa intervaller.

Onsdag:
Pass ett: Jogg 16 km.

Torsdag:
Pass ett: Löpning 8 km.
Pass två: 50 minuters tröskelpass (Tröskelpass= Att hela tiden ligga på ungefär 80 % av max.)

Fredag:
Pass ett: Löpning 10 km.

Lördag:
Pass ett: Långa intervaller med kort vila.
Pass två: Cykelpass/löpning i 45 minuter.

Söndag:
Pass ett: Löpning 23 km.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!