I skuggan av Ståhl: Är bara positivt

Simon Pettersson får finna sig i att stå i skuggan av Daniel Ståhl trots att han efter sitt senaste jättekast är Sverige-femma genom alla tider. Örbyhus-sonen störs inte av det. "Det bara sporrar".

Simon Pettersson är redo för sitt andra VM på seniornivå. Örbyhuskastaren får dock finna sig i att vara i skuggan bakom Daniel Ståhl.

Simon Pettersson är redo för sitt andra VM på seniornivå. Örbyhuskastaren får dock finna sig i att vara i skuggan bakom Daniel Ståhl.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2019-09-26 15:00

Det har talats mycket om värmen inför det stundande världsmästerskapet. Den svenska truppen har haft sån respekt för de förväntat höga temperaturerna att de mellanlandat för läger i italienska Ostia strax utanför Rom för att acklimatisera sig för vad som komma skall. Italien har bjudit på svensk högsommarvärme, 25 och 30 grader. I Doha säger Pettersson att det kan bli 40 grader.

–  Men de har en aircondition-anläggning på arenan så det kommer att vara runt 26-28 grader, berättar han på telefon före avresan från Italien till Qatar.

"Sixarby-Simon" gjorde VM-debut i London för två år sedan. Han tog sig överraskande till final och slutade där elva. Detta efter ett lyckat kval.

–  Då fick jag på hela skiten, uttrycker sig Pettersson om kastet på 63,69.

Personliga rekordet låg då på 64,88 så det var i det närmaste en maxprestation. Vid EM i Berlin i fjol fick han iväg diskusen 64,55 i det sista finalkastet. En bronsmedalj var inte långt borta och Pettersson slutade fyra.

Ovan nämnda längder har han nu passerat med råge. Att säga att formen är på topp är inte att ta i. Nyligen slog han till med ett nytt prydligt personligt rekord på 66,39, runt en halvmeter längre än sitt gamla. Med den noteringen klarade han även OS-kvalgränsen.

–  Det känns väldigt bra. Det var skönt att få in perset och stärka självförtroendet. Styrkemässigt är jag bättre än någonsin och känslan och tekniken har varit väldigt bra, säger Pettersson som häromåret lämnade Upsala IF för Hässelby.

För inte många år sedan hade Petterssons resultat betytt att han skulle varit det stora svenskhoppet inför detta mästerskap. En given Sverige-etta. Men nu finns ju som bekant Daniel Ståhl. Ståhl har blivit dubbel silvermedaljör på de senaste stora mästerskapen och har ett årsbästa på hela 71,86. Med det är han bäst i världen under året. Pettersson ser inget negativt i att vännen Ståhl för stunden är ohotad etta.

– Det är bara positivt. Han har givit diskusen ett ansikte i Sverige och lyft fram den. Det har varit en positiv del för mig, det sporrar. Det gör att man inte får samma respekt för längderna som man hade haft om inte han funnits.

Kvalet som består av endast tre kastomgångar äger rum under lördagen och finalen är på måndag. Pettersson är 13:e man i världsårsbästalistan. Tolv kastare går till VM-final. Att ta sig dit är Petterssons givna mål. Det första.

Simon Pettersson under en upptaktsträff inför mästerskapet i Doha.
Simon Pettersson under en upptaktsträff inför mästerskapet i Doha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!