Friidrottsförbundet har antagit en ny policy som ska underlätta för barn upp till 18 år att själva välja tävlingsklass utifrån det kön man själv upplever sig ha. Beslutet gäller även vuxna i bredd- och motionstävlingarna.
En välkommen policy, menar Christina Ridderstråle som är ordförande i Upplands Friidrottsförbund.
– Jag tycker att alla steg som tas för att fler ska känna sig välkomna är positivt, säger hon.
Hur stort är behovet?
– Jag tror det är lite tvärtom, att vi inte sett behovet eftersom detta inte är så öppet i samhället och att det finns ett behov att göra det enklare för transpersoner och friidrottare med transerfarenhet. Det är viktigt att föreningarna får verktyg för att öka inkluderingen och veta hur de ska göra.
Ett tävlingsintyg är framtaget för att underlätta för transpersoner att bekräfta deltagande i en specifik klass. Ridderstråle hoppas att detta ska göra det lättare för friidrottare att komma över potentiella spärrar.
– När du har det här intyget blir det förhoppningsvis enklare för de här personerna, att nu har jag det här intyget som visar att jag får tävla i den här klassen. Att det ligger närmre till hands att höra av sig till tävlingsledningen och anmäla sig till en klass, när du inte behöver argumentera för det.
Har det funnits en enighet kring policyn bland distrikten?
– Jag har inte hört från alla distrikt, men däremot har jag inte hört från något håll att man är emot det.
Vilka blir utmaningarna i praktiken?
– Det är en helt ny tillämpning så det är viktigt att alla föreningar får tillräcklig information, så de vet hur man ska hantera intygen och bemöter de här personerna på rätt sätt.
– Sedan om det är någon som lyft farhågan om att vem som helst kommer hoppa över och tävla i andra klasser, det tror inte jag kommer hända. Jag har väldigt svårt att se det. Det finns säkert de som känner sig i gränslandet också, speciellt bland ungdomar. Då tycker jag det är fantastiskt bra att man kan prova och se om det ena känns bättre än det andra.
Tanken är också att policyn i framtiden ska kunna gälla även elitinriktad friidrott.
– Först och främst ska policyn implementeras under hösten, sedan kommer det tillsättas en arbetsgrupp som kommer jobba vidare med hur man skulle kunna gå tillväga på elitnivå i framtiden.