Mondos lycka: "Speciellt – vi har en helt ny relation"

På Idrottsgalan blev han utsedd till "Årets Manlige Idrottare" och pratade sin bästa svenska hittills under tacktalet. I en intervju med UNT berättar nu Armand "Mondo" Duplantis om hur språkkunskaperna har påverkat hans relation med morföräldrarna, och om pressen att passa in i Sverige.

Armand Duplantis i IFU Arena

Armand Duplantis i IFU Arena

Foto: Adam Wrafter

Friidrott2022-01-23 07:30

På Idrottsgalan 2022 tidigare i januari blev Armand Duplantis tilldelad pris för "Årets Manlige Idrottare". I sitt tacktal pratade han bättre svenska än någonsin förut – en enormt stor skillnad om man jämför med året innan. 

För UNT berättar Mondo nu att han inte ens behövde planera ett tal i förväg – det behövs inte längre. Nu verkar språkbarriären nästan vara ett helt minne blott. 

– Det känns bra att jag i alla fall kan uttrycka mig själv i dag, vilket jag inte kunde göra så bra förut. Jag ville säga det jag kände för när jag väl gick upp på scenen, säger stavhopparen till UNT. 

Duplantis berättar även att han egentligen bara försökt lära sig det svenska språket i knappt två år, trots att han blev en del av Upsala IF 2016, och började tävla för det svenska ungdomslandslaget redan 2015. 

undefined
Under de knappt två senaste åren har Mondo aktivt försökt förbättra sina svenska språkkunskaper.

Trots att du inte behärskade det svenska språket lika bra förut valde du ändå att alltid försöka i intervjuer. Varför det?

– Jag ville bara visa det svenska folket att jag åtminstone försöker, fastän jag vet att det aldrig kommer vara perfekt. Det är väldigt viktigt för mig att kunna kommunicera bättre med de som stöttar mig mest, vilket är det svenska folket. Det har alltid handlat om ett tecken på respekt, från min sida i alla fall. 

De förbättrade språkkunskaperna har inte bara lett till att Mondo kan kommunicera bättre med det svenska folket. Tack vare svenskan har han även skapat sig själv möjligheten att bygga en närmre relation med sina morföräldrar – någonting han värderar högt. 

– Förut kunde jag inte riktigt kommunicera med mormor och morfar, vilket inte alls kändes bra. Det finns egentligen inte mycket viktigare saker i livet än ens familj. 

Under barndomen, när Mondo var på besök i Sverige, tvingades hans mamma Helena agera översättare. Det är först på senare år som han själv kunnat börja prata med dem. 

– Det är nästan som att jag utvecklar en helt ny relation med mina morföräldrar. Vi har ett helt annat band i dag, eftersom vi kan prata svenska tillsammans. Det faktum att jag i dag kan uppdatera dem om mitt liv, och vad som pågår, är speciellt.

undefined
När Mondo var liten kunde han inte kommunicera med morföräldrarna, inte utan att mamma Helena översatte.

Duplantis berättar också att han till en början var orolig över att inte accepteras i Sverige, men att han i stället möttes av ett varmt välkomnande. 

– I dag känner jag inget behov av att övertala folk om att jag älskar den svenska kulturen. Jag själv vet att det är sant, vilket är det enda som spelar roll. Jag greppade också snabbt att jag inte behövde försöka bevisa någonting, utan bara vara genuin, vilket jag märkte uppskattades. 

Bryr du dig om att vara folkkär?

– Haha, man vill ju inte vara hatad någonstans. 

– Jag brukade faktiskt bry mig om det förut, eftersom jag inte riktigt förstod varför folk gillade mig så mycket som de gjorde. Någonstans började jag dock inse att de kanske faktiskt gillar mig för att jag är jag. 

För att du också är en vanlig kille?

– I grund och botten. Jag vill bara visa att jag är en vanlig kille som gör vanliga saker, men som också hoppar lite högre än alla andra, avslutar Armand "Mondo" Duplantis.

Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA.

Bor: I Stockholm tillsammans med flickvännen Desiré.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter (urval): Världsrekordhållare på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus men räknas som övergripande världsrekord). Har vunnit VM-silver 2019, EM-guld 2018, U20-VM-guld 2018, IEM-guld 2021 och OS-guld 2021. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!