Från Sirius till Premier league

Till vardags är han mittfältare i Sirius U16-lag. Den här veckan testar Benjamin Mbunga Kimpioka med Premier league-laget Sunderland.

6 oktober 2015 21:07

Det var i somras på elitpojklägret i Halmstad som den brittiska klubben fick upp ögonen för Uppsalatalangen. Under hösten har intresset växt – och med start i dag (onsdag) flyger 15-årige Benjamin Mbunga Kimpioka (född 2000) över till nordöstra England för ett fyra dagars provspel med Sunderlands akademi.

– Han är den första spelaren i Sirius sedan akademin startade 2010 som vi har fått en sådan förfrågan på. Och tittar man historiskt så är han nog även den förste i Sirius någonsin som har fått en sån här förfrågan, säger Sirius akademichef Olle Andersson som vidare berättar att fler internationella klubbar har visat intresse.

Benjamin Mbunga Kimpioka spelar till vardags i Sirius P16-lag.

– Han är en kille som kom till akademin 2012 och som har haft en god utveckling och besitter spetsegenskaper då han är snabb. Det är oftast det som lag som Sunderland tittar efter, fortsätter Andersson.

Vad betyder det här för er som förening?

– Det betyder massvis, framförallt för alla instruktörer som har jobbat med honom. Det här visar att de kan det som de håller på med. ”Benji” är en del av den första kullen som jag var med om att ta fram i akademin. Framöver är jag övertygad om att det kommer att komma fler som får såna här chanser.

Hur stor ersättning Sirius eventuellt kan få vid en övergång vill inte Olle Andersson gå in på.

– Någon form av ersättning har vi rätt till, men hur stor den är vågar jag inte säga eftersom vi inte har varit med om någon utlandsförsäljning tidgare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson