Mer än bara ett fotbollslag

Håbo FF United startades med ett syfte att integrera ensamkommande flyktingar genom fotboll. Snart ett år efter starten har laget blivit som en familj och nu gör man sig redo för sin första säsong med riktigt seriespel. "Killarna skulle gärna spela sju dagar i veckan om det gick", säger lagets tränare Anna Larsson.

Glädje. Håbo FF United har ett djupare syfte än det rent sportsliga. "Laget blir som en familj", säger Shiva Samadi.

Glädje. Håbo FF United har ett djupare syfte än det rent sportsliga. "Laget blir som en familj", säger Shiva Samadi.

Foto: Robin Widing

Fotboll/Integration2018-02-23 11:40

Kylan har tagit ett rejält grepp om Gröna Dalens IP i Bålsta den här kvällen. Fingrarna känns omgående som isbitar, bara sekunder efter att jag knäppt de första bilderna av Anna Larsson, Jumaali Alizada, Shiva Samadi, Ali Nori, Bashir Attaie och de andra i Håbo FF United under sitt träningspass.

Det som började med spontanfotboll har nu blivit seriösa förberedelser inför första säsongen i seriespel.

– Vi började med spontanfotboll på helgerna. Men sedan blev det ett träningsläger och det har bara blivit mer och mer seriöst, berättar lagets spelande tränare Jumaali Alizada.

– Jag kom med i och med ett träningsläger, och det var så otroligt roligt så jag blev kvar, säger Anna Larsson.

United är en del av föreningen Håbo FF. I sitt integrationsutskott har klubben varit inblandad i frågor kring vad man skulle kunna göra för de ensamkommande flyktingar som kommit till Håbo. Det resulterade till sist i grundandet av Håbo FF United.

– Vi hade ett nära samarbete med Håbo kommun i inledningen och fick på det sättet också stöd till material och liknande, berättar Anna Larsson.

Men man har även stöd från annat håll. Den lokala grenen av Röda Korset finns också med som ett stöd runt laget – då i form av Shiva Samadi.

– Jag har varit engagerad i det här en lång tid, redan i början av den flyktingström vi såg för några år sedan. Jag kom i kontakt med Jumaali och Bashir och på den vägen är det, berättar hon.

Hennes roll i laget är inte inriktad på fotboll, men är inte desto mindre viktig.

– Jag finns mer som ett stöd runt omkring det som sker på planen. Ibland finns det de av spelarna som kanske behöver hjälp med annat som inte rör fotbollen. Det kan handla om problem i asylprocesser eller annat. Men det är så glädjande att se vad fotbollen har gett de här killarna. Bara en sådan sak som att kunna komma hem efter träningen och faktiskt klara av att sova. Det innebär en struktur i en annars ostrukturerad vardag, säger Shiva.

– Det här laget har ju inte hjälp av någon vårdnadshavare på samma sätt som kanske är det naturliga i ett "vanligt" fotbollslag. Så Shivas arbete är extremt viktigt. Laget blir liksom som en familj för de här killarna, fyller Anna Larsson i.

Det märks snabbt att det sportsliga är en stor del, men inte det som har mest fokus inom föreningen. Det är istället integration och stöd.

– Det är så skönt att det här laget har kunnat bildas inom en förening, Håbo FF. Många sådana här lag startas upp lite vid sidan om. På det här sättet blir det en helt annan delaktighet och det underlättar verkligen integrationen, säger Anna.

Projektet Håbo FF United har också uppmärksammats på andra sätt. Bland annat har man fått projektpengar från Leader Mälardalen. Och under söndagen spelas en träningsmatch mot Bålsta Sanering, där motståndarna skänker en summa pengar per åskådare.

– Det är fantastiskt roligt när laget uppmärksammas. Det är väldigt viktigt att de här killarna får synas, att folk får se att det är människor det här handlar om. Sedan gör pengar såklart jättemycket för det här laget. Den summa de får per dag i bidrag räcker inte till mycket, och absolut inte till fotbollsutrustning, säger Shiva Samadi.

– Sen är saker som är självklara för andra lag, inte alls lika självklara för oss. Bensinkostnader för resor till matcher är ett sådant exempel. Så det är jättekul att laget fått så bra respons och att initiativ som den här matchen mot Bålsta Sanering göt väldigt stor nytta, menar Anna Larsson.

Matchen mot Bålsta Sanering är dessutom ett viktigt steg rent sportsligt. Det gäller att skaffa sig erfarenhet inför det som komma skall.

För efter att ha kommit igång mer på allvar står nu alltså riktigt seriespel för dörren. Klubben går in i division 8 och har trots bristande erfarenhet höga ambitioner.

– Laget har verkligen tagit ytterligare ett steg när det gäller engagemang i och med det. Det blir lite mer allvar över det, menar Larsson och får medhåll från tränarkollegan Jumaali.

– Jag har lirat i de här divisionerna med andra klubbar och jag tror faktiskt vi har chansen att vinna. Men det är svårt att säga – vi får satsa på att komma så högt som möjligt.

Och med den glädjen som syns på Gröna Dalen råder det inget tvivel om att ambitionen finns där.

– De skulle gärna spela sju dagar i veckan om det bara gick, skrattar Anna Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!