Wicksdomen ska överklagas

I fredags fick Sirius målvakt Josh Wicks sin avstängning förlängd med ett år av Riksidrottsnämnden. Nu kommer den domen att överklagas till CAS.

Foto: Therése Ny/TT

Fotboll2019-01-28 20:57

Under fredagen kom beslutet från Riksidrottsnämnden angående Sirius målvakt Josh Wicks som testades med benzoylecognin (nedbrytningsprodukt för kokain) i kroppen i samband med den allsvenska premiären. Wicks har varit avstängd under utredning sedan den 17 april och den första domen från Dopningnämnden fastställde avstängningen till ett år. Den domen överklagades till Riksidrottsnämnden där beslutet alltså blev två års avstängning. Nu berättar Wicks juridiska ombud Patrik Mosten att domen kommer att överklagas till Court of Arbitration for Sport, idrottens högsta internationella domstol.

– Vi avser att klaga till CAS. I CAS praxis gäller 24 månader när det är fråga om uppsåtligt intag av kokain i festsammanhang eller mycket grov oaktsamhet. Är det lägre grad av oaktsamhet, som i Wicks fall, skall nedsättning ske, säger Mosten.

Mosten hänvisar till den så kallade "Cilic-skalan", ett sätt att mäta graden av oaktsamhet för att bestämma straff samt en dom mot en fotbollsspelare som drack te på ett hotell där det ingick cocablad enligt lokal tradition. Där användes "Cilic-skalan" och avstängningen bestämdes till 14 månader.

– Vad gäller den drink som Wicks erbjöds och drack frågade han uttryckligen vad den innehöll och han undersökte flaskan (Captain Morgan Rom). Wicks uppgifter har prövats och godtagits. Rimligen har han varit aktsam men i vart fall inte grovt oaktsam det vill säga med påföljd 16 till 24 månader, säger Mosten.

I Riksidrottsnämndens dom konstateras det att det kan hållas för sannolikt att Wicks fått i sig kokainet via den drink som han har angett. Riksidrottsnämnden bedömer att Wicks inte visat avsaknad av betydande fel eller försummelse och att lindrigare straff än två år därför inte kan utdelas.

– Riksidrottsnämndens slutsats att det var fråga om "betydande fel och försummelse" är ställt mot praxis och "Cilic-skalan" helt orimlig. Dessutom skall det prövas om påföljden är proportionerlig det vill säga rimlig i det enskilda fallet. Den prövningen uteblev, säger Mosten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!