Leif Troedsson arbetar både som målvaktstränare för det svenska damlandslaget och på Svenska fotbollförbundet som specialist på målvaktsträning och målvaktsutbildning.
– Det första jag kan säga är att det finns jättemånga olika svar, men att det samtidigt inte finns något tydligt svar, utan mer förklaringar hur vi resonerar.
– Men gällande fotboll finns det en viktig sak att ha med sig. I de flesta andra sporter, handboll eller ishockey, är målvaktens främsta uppgift att rädda avslut. I fotboll är den viktigaste egenskapen att förhindra avslut, och det är en stor väsentlig skillnad.
Kan du utveckla vad du menar med förhindra avslut?
– Kokar vi ner det statistiskt så är 80 procent av en målvakts aktioner på planen offensiva. Det handlar om in- och utsparkar, utkast och vanliga passningar. Då är det bara 20 procent kvar till att fånga inlägg, komma ut på genomskärare och rädda avslut, säger han och fortsätter:
– Men samtidigt får man inte stirra sig blind på siffrorna. För några år sedan skulle alla lag ha en spelande målvakt. Och även om det finns många fördelar med att målvakter har ytterligare egenskaper nu jämfört med tidigare, är samtidigt det viktigaste att rädda skott. Om du är jätteduktig på de 80 procent som är offensiva, men inte stoppar de avslut som kommer, så blir det svårt att vinna matcher.
Leif förklarar att även om det kan finnas tillfällen då lag tjänar på att byta målvakt under matchen så försvårar bytesregeln tränarens handlingsutrymme. Han fortsätter med att förklara att det är mer gynnsamt att byta utespelare då det förändrar mönstret i en match.
– Men den största orsaken till att lag sällan byter målvakt handlar om relationsbyggande. Alla spelare har olika egenskaper och som tränare handlar det om att se vilka spelare som passar tillsammans. Även om lag ofta har massa träningar och möjligheter att bygga relationer så brukar det effektivaste vara att ha en uttalad förstemålvakt.
För dig som arbetat nära många målvakter, hur reagerar en förstemålvakt som blir petad?
– Jag tror sällan det slår ner som en blixt från en klar himmel, men det är sällan lag byter målvakt mellan matcher. Men det kan finnas lägen där tränaren vill visa för den andre målvakten att hen är nära förstaplatsen och vill ge speltid som en "morot".
– Pratar vi tillfällen då lag byter målvakt på grund av en sämre prestation eller form så är min erfarenhet att spelare tar det bra. På seniornivå vill spelare vinna. Det är klart att den petade målvakten blir besviken, men en petning betyder inte att målvakten är kass, hen har ju uppenbarligen fått förtroendet av en anledning.
Är det media som förstorar målvaktsbyten mellan matcher?
– Det kan det vara, det blir ju alltid en rubrik när ett lag byter målvakt. När jag var i Falkenbergs FF bytte vi relativt ofta målvakt mellan matcher och det var inget som påverkade laget, det är precis som när lag byter utespelare. Tränaren väljer att göra ett skifte för att vinna en specifik match, och sedan återgår lagen oftast till grunduppställningen.
Andreas Ivarsson arbetar som professor i idrottspsykologi på Halmstad högskola. Han har tidigare arbetat som vetenskaplig rådgivare för Arsenal FC och har verkat som rådgivare för det norska damlandslaget. Han förklarar att även om han själv inte studerat den specifika frågeställningen kring roterande målvakter, finns det närliggande forskning som kan ge en hypotetisk förklaring.
– I fotboll handlar det oftare om att styra en backlinje, och målvakten har ofta en ledarroll i lagen, så det finns även en gruppdynamisk aspekt. Sedan har ishockey och handboll fria byten så det är enklare att förändra i den specifika matchen. Det finns studier kring byten i fotboll, och då ser vi generellt att offensiva spelare med många högintensiva löpningar oftare blir utbytta. Efter byten ökar ofta laget sitt antal högintensiva löpningar, och det förändrar ju matchbilden. Att byta målvakt skulle inte skapa samma fysiska förändring i matchen.
– Men pratar vi inför matcher så blir det en annan sak. Då borde det precis som på alla andra positioner finnas en poäng med att kunna skifta målvakt.
Hur tänker du kring frågan att ha två målvakter som antingen liknar eller skiljer sig åt i spelstilen?
– Det är egentligen en fråga för varje tränare att svara på. Men jag kan tänka mig att det skulle vara en fördel att ha två olika målvakter, kanske en som är bättre på att plocka inlägg om laget är tillbakapressat och en målvakt som är bättre med fötterna de matcher laget är spelförande.
– Om målvakterna har olika spelartyper skulle det också tona ner konkurrenssituationen. Det blir enklare för tränaren, både till laget och media, att förklara sitt val av målvakt då.
Under förra säsongen valde en målvakt i superettan att ta en paus från fotbollen med hänvisningar till den mentala hälsan som påverkats negativt av hans fotbollsspelande. Och just den psykologiska pressen är något Andreas ofta återvänder till.
– Men det handlar inte bara om konkurrenssituationen, utan det faktum att du som målvakt är extremt sårbar. Begår en utespelare ett misstag så blir det sällan något större problem, men i de fall en målvakt gör ett sämre ingripande blir det ofta utslagsgivande. Och att kunna hjälpa målvakten genom vila, och kunna hänvisa till taktisk förändring, blir ju även ett sätt att skydda målvakten.