Under måndagen hade svensk fotboll sin årliga upptaktsträff där de allsvenska klubbarna mötte massmedia. En mängd frågor avhandlades – bland annat videodomarsystemet VAR.
Av deltagarna på träffen trodde 64 procent (mellan 100 och 200 deltagare) när de fick frågan att VAR skulle bli verklighet i Allsvenskan 2027 eller senare.
Något beslut om att VAR-frågan ska utredas, och ett förslag tas fram, har den svenska fotbollsfamiljen ännu inte fattat. Om man ska ge sig in på en tolkning av uttalanden av fotbollstjänstemän på träffen så kommer dock VAR att bli verklighet – men först långt in i framtiden.
På UNT har vi berättat om Sirius och andra elitklubbar som vill motverka att VAR införs, framförallt av ekonomiska skäl.
Även bland fotbollssupportrar är det många som säger nej till VAR – men här handlar det om spontanitet (publikjubel), romantik och att man vill ha något att tjata om på puben efter matchen: "Var det verkligen en fällning eller kastade han sig i straffområdet".
Jag kan fatta att det är något speciellt att sitta där efter matchen och spekulera i olika situationer och hör en mängd olika synpunkter från sina fotbollskompisar hur det egentligen var eller borde vara.
Fotboll är en sport som jag följer intensivt. Men jag följer även rugbysporten med mycket glädje och stort intresse. I rugbyn har man under många år använt sig av VAR på många håll i världen.
Till en början var jag tveksam när rugbymatcher stoppades för att plandomaren skulle stämma av en situation med videodomaren. Jag tänkte: "Det här kommer att ta tid". Men nej, det går snabbt och känslan är att du får mera korrekta beslut samt kan rensa bort det våldsamma spelet. Jag gillar det jag ser och hoppas vi kommer få se något liknande i fotbollen.
Lägg sedan till att man har möjlighet att låta rugbypubliken ta del av samma reprisbilder som domarna, vilket tilltalar mig. Detta har hyllats av världens främste rugbydomare Nigel Owen som menar att det skapar interaktion, delaktighet och förståelse för beslutsfattandet hos supportrarna.
Blir VAR verklighet i Sverige kommer det att vara en uppstartssträcka.
I den engelska fotbollens Premier League har man VAR sedan några år och ibland tar granskningarna av olika matchsituationer tid. En barnsjukdom skulle jag vilja säga, som man måste acceptera.
Och jag tror inte att VAR kommer att "ta död" på allt skönt eftersnack bland supportrar efter matcherna. Det kommer att leva – men på annat sätt.