Valdes till ordförande trots fängelsedom

I princip hela styrelsen avsatt, en person dömd till fängelse vald som ny ordförande, avhopp efter bara några timmar och till sist en ny ställföreträdande ordförande vald. Mycket har hänt, och händer, i Dalkurd.

Memo Meral tog över som vd och klubbchef under sommaren 2019 och jobbade då ideellt för att rädda föreningen.

Memo Meral tog över som vd och klubbchef under sommaren 2019 och jobbade då ideellt för att rädda föreningen.

Foto: Maja Björklin

Fotboll2022-11-11 05:00

För någon vecka sedan ägde Dalkurds extra årsmöte rum. Det påkallades efter att över tio procent av medlemmarna hade begärt det och fokus var att välja en ny styrelse. Hela den sittande styrelsen, som valdes vid årsmötet i februari, avsattes sånär som på en person. 

UNT har tidigare skrivit om att akademichefen Julius Brekkan tillsammans med tidigare klubbchefen Memo Meral låg bakom initiativet till extra årsmöte. Vid mötet valdes också Meral till ordförande. Bara timmar senare valde han dock att avgå. Anledningen? Meral är dömd till ett fängelsestraff, något som var känt för mötesdeltagarna som röstade, och kan därför inte verka som ordförande. I stället valdes Bawer Alacabek, den enda som fick förnyat förtroende från den gamla styrelsen, kort senare till ställföreträdande ordförande fram till det ordinarie årsmötet i slutet av januari. Helgen som följde åkte Dalkurd ur superettan och får börja om i division 1. 

För UNT berättar nu Memo Meral om turerna i klubben, vad som låg bakom det extra årsmötet och hans egen roll i det hela där han alltså först valdes till ordförande trots den stundande fängelsedomen för att bara timmar senare avgå från posten. 

– Om folk väljer att kryssa mig ändå, föräldrar, lagledare och supportar. Då känner jag glädje att de kan se vad jag är duktig på och att de inte värderar min fängelsedom. De vet vad jag har gjort för Dalkurd och jag är en rak och ärlig människa. Jag har varit öppen med det här sedan första förhöret hos polisen för fyra år sedan. Jag har haft det över mig länge och har gjort allt jag kan för att rädda den här klubben. Medlemmarnas bild av mig ändras inte för att jag lånade pengar som inte var skattade, säger Meral som i somras dömdes för penningtvätt i hovrätten. Brott som inte var relaterade till hans arbete i klubben.  

undefined
Memo Meral under sin tid som spelare i Dalkurd.

Memo Meral har varit verksam i Dalkurd sedan starten både som spelare och ledare. När klubben höll på att gå under efter flytten till Uppsala klev han in som klubbchef på ideell basis och fick föreningen på fötter igen. Han klev av som klubbchef efter säsongen 2020, men har tillsammans med flera andra inte varit nöjd med utvecklingen som klubben har tagit efter det. 

– Jag var på ett medlemsmöte i somras och förutom elitlaget så märkte jag att de planer som vi hade när jag slutade som klubbchef inte gick åt det hållet. Akademin går bra, men runt om händer ingenting.  

Målet med nya styrelsen är att klubben ska satsa mer på att etablera sig i Uppsala snarare än bara på att A-laget ska spela så högt upp som möjligt. 

– Vi ville vara ute i tid för en gångs skull i stället för att vänta till det ordinarie årsmötet då planering och budgetering redan är satt. Att Dalkurd åker ur superettan är sekundärt. Vi måste för en gångs skull välja att satsa lokal.  

undefined
Dalkurd åkte ur superettan för andra gången sedan flytten till Uppsala.

Dalkurd flyttade till Uppsala inför säsongen 2018 från Borlänge. Han pekar på att man nu i stället ska satsa på att göra skillnad i Uppsalas utsatta områden bland annat. 

– Om Dalkurd kan förbättra medlemmar, CSR, sponsring, skola och fans bara tio procent så blir det en jäkla skillnad. Då tror jag Dalkurd kommer bli mycket större än i Borlänge. Nu när vi har flyttat till Uppsala så måste vi börja här, inte i världen eller sociala medier.  

Klubben var som minst nere på 80 medlemmar inför 2021. Dalkurd meddelade då att man skulle byta namn till ”Brati FC”, något som utlöste en proteststorm och klubben backade. Det draget gjorde dock att medlemsantalet ökade till 1 800. 2022 var det nere på 500 igen. Klubben hålls i mångt och mycket vid liv tack vare storfinansiären Sarkat Junad.  

– Jag har förklarat att på det här sättet så kommer klubben så småningom ta in egna pengar. En bra akademi gör att du kan flytta upp spelare och sälja. Jag menar, vi har 200 000 kronor i sponsorintäkter, det funkar inte. 

Tanken var inte att Meral skulle väljas som ordförande just med tanke på att det praktiskt är omöjligt för honom att verka i rollen.  

– Men ingen ville ställa upp att stå där som ordförande just vid mötet. Jag ställde upp, de litade på mig, men jag ser mig inte alls som ordförande och gjorde bara det här får att få till en förändring. 

Många från det ”gamla” Dalkurd i Borlänge har lämnat föreningen. Vad är det som gör att du gång på gång vill hjälpa till? 

– Jag älskar den här klubben mer än något annat. Jag flyttade som 18-åring från Mora till Borlänge för att spela division 6, det var inte direkt Elfsborg som värvade en. Vi välkomnade alla och alla kände sig som hemma. Bakgrund spelar ingen roll, det var någon turk, afrikan, homosexuell och någon sydamerikan.

undefined
Klubben hoppas kunna etablera sig bättre i Uppsala.

Memo Meral hoppade enligt planen av som ordförande direkt efter han hade valts. Vid det efterföljande första styrelsemötet valdes i stället Bawer Alacabek till ny ställföreträdande ordförande. En roll han primärt ska ha till ordinarie årsmöte i slutet av januari. Medan Meral var mån om att driva igenom ändringarna direkt så är inte Alacabek lika övertygad. 

– Det är tråkigt att det här har hänt för jag hade kanske tänkt att om man går igenom en sådan här sak så kan det vara bra att ha några kvar från gamla styrelsen till ordinarie årsmötet så man är några som kan hjälpas åt. Nu blev det som det blev och vi ska göra det bästa av situationen, säger Alacabek. 

Hur ser du på den vision som den nya styrelsen ändå är vald på? 

– Jag tycker det är jätteviktigt och bra förslag. Vi behöver satsa på akademi, ungdom och etablera oss i Uppsala. Det är något vi alla diskuterat, men som varit svårt att implementera.

Du som satt i gamla styrelsen, hur ser du på att alla andra blev avsatta och vad som ligger bakom det? 

– Jag tror att det beror på många saker, men jag vill inte diskutera det. Det är bättre att blicka framåt.  

Sportsligt så fick den nya styrelsen en tuff start då Dalkurd åkte ur superettan. 

– Det är både på gott och ont. Det är tråkigt att vi inte är kvar i superettan, men det är kanske en bra möjlighet att börja om och verkligen få en bas i etableringsarbetet. 

Kan du tänka dig att vara kvar som ordförande även efter ordinarie årsmöte? 

– Vi får ta det då. Det handlar om hur mycket vi hinner göra nu och vad som återstår. Även om jag inte blir kvar så vill jag se till att Dalkurd har en bra grund med budget och verksamhetsplan inför 2023. Det är vårt främsta mål nu, säger Bawer Alacabek.

Dalkurd i Uppsala

2018: Åker ur allsvenskan

2019: Åtta i superettan

2020: Åker ur superettan

2021: Går upp i superettan

2022: Åker ur superettan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!