En mängd bilder med unga killar och tjejer i landslagströjor slår en direkt när man kliver in på Gottsundaskolan.
I mitten sitter kronjuvelerna Nathalie Björn och Filippa Angeldahl. Alla har de gått i Gottsundaskolans fotbollsklasser under de 16 år som passerat. Senast att få sin bild på väggen är Angelina Klingberg som för bara några månader sedan gjorde allsvensk debut för Uppsala som 14-åring (!).
– Det känns väldigt coolt. Det är inte så många som får hänga där så det betyder mycket för mig. Det var en dröm, men jag tänkte inte direkt att jag skulle hänga där, säger Klingberg mellan lektionerna en regnig måndag.
Är det några speciella som du sett upp till?
– Nathalie och Filippa är förebilder för mig, säger hon.
Under 16 år har Björn Kindlund och Ola Rydstrand, senare även Oscar Kindlund, drivit fotbollsklasserna på skolan. Väggen vid entrén vittnar om framgångarna.
– Vi är inne på år 16 och ändå är man bara 18 år, skrattar Björn Kindlund.
Den extra träning som Klingberg får betyder mycket tycker hon.
– När man vet att man har fotboll en dag så gör det den dagen mycket roligare. Man ser fram emot något, inte bara sitta och räkna hela tiden. Det är ett plus att ha fotboll i skolan. Träningarna blir roliga, man har inte så mycket press på sig.
När UNT besöker en träning är det 34 sjundeklassare som tränar tillsammans. Ett av framgångsrecepten är att killar och tjejer tränar med varandra.
– Det är svårt och det är bra träning för mig att inte bara träna med tjejer. Killar är starkare och man kör mer när man väl kör där, säger Klingberg.
Oscar Kindlund skrattar när han drar paralleller till när han själv gick på Gottsundaskolan.
– Jag tränade tillsammans med Filippa Angeldahl och Nathalie Björn och det gick ju ganska bra. Det är väldigt kul att det är så många spelare här överlag och dessutom från så många olika klubbar, både akademier och breddklubbar, säger han.
Pappa Björn Kindlund:
– Det är bra för båda könen. Det är många duktiga tjejer som sporrar killarna för de vill inte vara sämre och det gynnar båda. Vi kör alltid tjejerna med killarna och det innebär att tjejerna blir väldigt bra fort och det är många tjejer som hänger på väggen. Det tror jag handlar mycket om att man tränar ihop, särskilt i åttan och nian.
Hans vision när det hela startades var att dels erbjuda bra fotbollsträning, men även att öka integrationen.
– Det var inga från Sunnersta som var här utan de var i Gränby och spelade fotboll. Det var en stor bild jag hade för att få det att funka. Jag tycker det har varit väldigt lyckat.
Även om alla inte hamnar på väggen eller i elitfotbollen så hoppas man att så många som möjligt ska vara kvar i fotbollsmiljön oavsett nivå.
– Vi springer på gamla elever, någon är domare, några är tränare. Det är också väldigt kul att se att de fortsätter även om de inte blir bra spelare så är de kvar i fotbollen, säger Ola Rydstrand.
– Vår målsättning är att man ska tycka att fotboll är kul livet ut oavsett om du spelar elitfotboll eller inte, säger Björn Kindlund.
Skolans rektor Jonas Forsberg menar att fotbollsklasserna varit en framgångssaga på flera sätt.
– Vi är någonstans mellan 30 och 50 elever i fotbollsprofilen inom varje årskurs. Det är superhäftigt att det fortsätter att vara så pass attraktivt. Vi ser i hela Sverige att ungdomar rör sig för lite så kan vi bidra till att ungdomar rör sig mer så är det fantastiskt och det är det vi gör.